Közélet

Megpuccsolják Von der Leyent?

Egy erősen vitatható kinevezés miatt sorra lázadnak az EU-biztosok a bizottság elnöke ellen.

Ursula von der Leyen a lehető legtovább szeretné távol tartani magát a piszkos politikától; a júniusi parlamenti választások után második ciklusra pályázik az uniós végrehajtó hatalom élén. A politika azonban nem hagyja őt békén, a Piepergate-botrány az uniós döntéshozatali menetrend egyik legcsendesebb hetében kapott új lendületet.

European Leaders At EU Council Summit
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – durvul az újraválasztásáért folytatott kampány / Fotó: NurPhoto via AFP

A David Carretta olasz újságíró blogján először ismertetett saga középpontjában az a vád áll, hogy Von der Leyen hivatala helytelenül választotta ki politikai szövetségesét, Markus Piepert a bizottságban betöltendő „kkv-megbízotti” posztra – más jelöltekkel szemben, akik állítólag jobban teljesítettek a teszteken, mint ő.

Az ilyen jellegű lufik általában gyorsan kipukkadnak, felháborodott megjegyzéseket váltanak ki az Európai Parlament néhány tagjából, majd a média oxigénhiánya és a bizottság részéről történő összezárás miatt elhamvadnak. Most viszont teljesen más a helyzet. Von der Leyen négy legmagasabb rangú és legnagyobb befolyású bizottsági kollégája – Thierry Breton francia belső piaci biztos, Paolo Gentiloni olasz gazdasági főnök, Josep Borrell uniós nagykövet és Nicolas Schmit, a munkaerőpiacért felelős biztos – válaszokat követel. 

Panaszok és eljárások

Egy kiszivárgott (kiszivárogtatott) levél szerint a négy biztos azt állítja, hogy Pieper kinevezése 

kérdéseket vet fel a folyamat átláthatóságával és pártatlanságával kapcsolatban,

és azt kérik, hogy az ügyet személyesen vitassák meg, amikor a testület jövő héten újra összeül.

Ez szokatlanul merész lázadás egy olyan intézményen belül, amely kerüli a politikát, és egyik legfontosabb vezérlő elve a kollegialitás – tartják a hátukat egymásnak. Ám az uniós választásokig kevesebb mint három hónap van hátra, Von der Leyen az egyértelmű favorit, így úgy tűnik, az ilyen megfontolások pillanatnyilag háttérbe szorulnak. 

Mind a négy biztos, aki aláírta a levelet, Von der Leyen politikai riválisa.

Egy szokatlan lázadás maradt elfojtatlan 

A bizottság elnöke elnyerte az Európai Néppárt (EPP) támogatását, hogy a képviselőcsoport vezető jelöltjeként induljon a közelgő választáson. Schmit a balközép S&D képviselőcsoport vezető jelöltje, amely jelenleg a második helyen áll népszerűségben az EPP mögött. A francia Breton különösen hangos volt az elmúlt napokban, Macron ki is akadt rajta nagyon, mert azt tweetelte, hogy Von der Leyen „elszigetelődött” a táborában.

Eric Mamer, a bizottság szóvivője a csütörtök déli tájékoztatón újságíróknak nyilatkozva megpróbálta elfojtani a lángokat. 

A bizottság teljes mértékben bízik abban, hogy az eljárásokat betartották, és hogy a végül kiválasztott személy mellett a kiválasztási folyamat teljes időtartama alatt nyújtott teljesítménye alapján döntöttek

– mondta.

A kialakulóban lévő botrányt azonban, ezúttal úgy tűnik, nem lehet semmitmondó lózungokkal elcsitítani. A kkv-megbízott szerepére pályázó egyik jelölt, a cseh Martina Dlabajová hivatalosan panaszt tett. Az EP-képviselők egy csoportja pedig arra kérte a bizottságot, hogy tisztázza: Pieper valóban jobban teljesített-e, mint a többi jelölt. Brüsszelben egyre erősebben tartja magát az a vélelem, hogy Pieper valójában nagymértékben alulteljesített.

Botrányok futószalagon

A botrány a jövő héten tovább folytatódik, a lázadó biztosok ugyanis lehetőséget kapnak arra, hogy személyesen is faggassák Von der Leyent – először ülnek majd össze az ügy kipattanása óta. A vádak szerint a pályázatot Pieperre szabták, cserébe azért, hogy lobbizzon pártjánál, a CDU-nál Von der Leyen támogatásáért. 

Az állás egyébként igencsak jól fizet, havi 15 ezer eurót, ami még Brüsszelben is szabad szemmel látható összeg. 

Von der Leyen nem ússza meg a politikai kanosszajárást a Piepergate-tel, van egy másik „gate” is, amely sokkal súlyosabb politikai kockázatokkal fenyeget. A kiszivárgott hírek szerint ugyanis az Európai Ügyészség vizsgálatot indított a Pfizergate miatt. Itt a bizottság elnöke ellen az a fő vádpont, hogy extrém módon túlárazott vakcinabeszerzésekkel több tízmilliárd eurós extra profithoz juttathatta a Pfizert és a BioNTechet. Ráadásul, miután a szerződéseket megkötötték, Ursula von der Leyen férje hirtelen a Pfizer egyik partnercégének orvosigazgatója lett. 

Öszességében nagyon úgy néz ki, hogy Von der Leyen riválisai nem adják fel harc nélkül a bizottság következő öt évre szóló vezetéséért folytatott küzdelmet. A kampány egyre inkább politikai jellegű lesz – a jelenlegi elnök védekezésre kényszerül. Olyannyira, hogy még be sem mutatta kampánycsapatát és az X-en nyitott kampányfiókja jó egy hónapja néma.

 

 

európai parlamenti választás 2024 Markus Pieper Ursula von der Leyen
Kapcsolódó cikkek