BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A globális csipeladás több éve nem nőtt olyan mértékben, mint májusban

Világszerte ismét hatalmas a kereslet a félvezetőkre. A csipek eladása több mint két éve nem látott szintre ért. Globálisan több mint 19 százalékkal nőtt az értékesítés.

Májusban 49,15 milliárd dollár értékben értékesítettek csipeket a világon, ami 19,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál és 4,1 százalékkal múlta felül az idei áprilisi szintet – áll a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapján.

the technician laying CPU in the motherboard socket
chip
félvezető
Két éve nem fogyott annyi csip világszerte, mint idén májusban / Fotó: Getty Images

John Newfer, a SIA elnök-vezérigazgatója derűlátóan nyilatkozott az ágazat kilátásairól, megjegyezve, hogy 

a félvezetők globális piaca 2024 eddig eltelt minden hónapjában két számjegyű éves növekedést ért el, a májusi eladások 2022 áprilisa óta a legnagyobb mértékben nőttek.

Májusban Észak- és Dél-Amerikában 43,6 százalékkal, Kínában 24,2 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni és egyéb régiókban 13,8 százalékkal nőttek az eladások az előző év azonos hónapjához képest, miközben Európában 9,6 százalékos, Japánban pedig 5,8 százalékos csökkenést regisztráltak.

A csipeladások áprilishoz képest Észak- és Dél-Amerikában 6,5 százalékkal, Japánban 1,6 százalékkal, Kínában 5 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni és egyéb térségekben 3 százalékkal nőttek, ugyanakkor Európában az eladások 1 százalékkal csökkentek.

A félvezetőipar globális értékesítése tavaly 8,2 százalékkal, 526,8 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi, rekordszintű 574,1 milliárd dollárról.

Tavaly csak Európában nőtt a csipeladás, 4 százalékos bővülést jegyeztek fel. A félvezetők értékesítése Észak- és Dél-Amerikában 5,2 százalékkal, Kínában 14 százalékkal, Japánban 3,1 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni régióban és másutt 10,1 százalékkal csökkent.

A SIA az amerikai félvezetőipar körülbelül 99 százalékát és más országok csipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli.

A csipérdekek továbbra is összekötik a két nagy riválist

A gazdasági és a geopolitikai érdekek között egyensúlyozó Kína és az USA közötti feszültségek geopolitikai kockázatot jelentenek a technológiai vállalatok számára, ami hatással van az ellátási láncokra és a gazdasági stabilitásra egyaránt. A világ két legnagyobb gazdasági riválisa azonban továbbra is partner marad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.