BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír a mezőgazdászoknak: nőhet az élelmiszerek iránti kereslet

Nagy sokkokat, ár- és keresletingadozásokat élt át az elmúlt években Európai Unió mezőgazdasága, de most egyre több jel mutat arra, hogy a pozitív folyamatok lesznek a meghatározóak. Ezek jó hatással lehetnek a magyar mezőgazdaságra és az élelmiszerek piacára még az olyan esetekben is, amikor termeléscsökkenés várható, mert az – mint például a sertéspiacon – a hazai termelők lehetőségeit bővíti.

A mezőgazdasági piacok már a stabilizáció jeleit mutatják – állapítja meg az Európai Bizottság nemrég közzétett rövid távú előrejelzése. Az élelmiszer-infláció csökkent, az élelmiszerárak pedig viszonylag stabilak maradtak az elmúlt hónapokban a legtöbb termék esetében, bár átlagosan 32 százalékkal magasabbak 2020-hoz képest. (Magyarországon 2023 végén ennek a dupláját mérték.) Az EB előrejelzése szerint az agrártermékek és az élelmiszerek iránti kereslet nőhet, amit a gazdaság bővülése, illetve az infláció mérséklődése is támogat. A tavaszi prognózis óta ugyanakkor kedvezőtlenebbé váltak az időjárási viszonyok, így ezek – például a Magyarországot is sújtó aszály – miatt a főbb szántóföldi növények termésmennyiségének és minőségének szintje is elmarad az akkor várttól.

A,Group,Of,Finishing,Pigs,In,A,Concrete,Pen,On, élelmiszerek
A hazai sertéstermelők bíznak abban, hogy erősödik az élelmiszerek iránti kereslet / Fotó: Shutterstock

Folytatódik viszont az EU műtrágyapiacának fokozatosan stabilizációja, ami a kereskedelmi forgalom normális szintre történő visszatérését és az uniós termelés fellendülését hozza. Ezt a folyamatot fékezheti, hogy a termelőknek likviditási problémáik adódhatnak a szántóföldi növények gyengébb termése és alacsonyabb árai miatt, ami hatással lehet a 2025 tavaszán esedékes műtrágyavásárlásokra – veti fel a bizottság előrejelzése.

Csökkenő gabonatermés

A 2024–2025-ös szezon uniós gabonatermelését 260,9 millió tonnára becsülik, ami körülbelül 7 százalékkal marad el az ötéves átlagtól, ami az elmúlt évtizedben a legalacsonyabb. A bizottság magyarázata szerint a csökkenést részben a kedvezőtlen időjárás, részben pedig a termőterület csökkenése okozza. A leginkább érintett növények a lágy búza és a kukorica, míg a zab, az árpa és a durumbúza termelése nő.

Az olajos magvak termése is csökken a 2024–2025-ös szezonban: a 29,7 millió tonnás várható termés 8 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az okok között a bizottság a repceterület csökkenését és a napraforgót sújtó kedvezőtlen időjárást említette. A tavaszi kilátások még jóval kecsegtetőbbek voltak: az uniós testület akkor még növekvő kukoricatermő-területről és magas várható hozamokról számolt be.

Ezzel szemben a szójabab termelése várhatóan 8 százalékkal nő az előző évhez képest, ezzel pedig 13 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot, ami a szójabab termőterületének 11 százalékos növekedését tükrözi. 

Magyarországon ennél is nagyobb ütemű a termelés felfutása: a szója termőterülete idén 112 ezer hektár volt, ami gyakorlatilag duplázódás a tavalyi területhez és az elmúlt öt év átlagához képest is.

A növényi olajok piacát alapvetően befolyásolja, hogy fogyasztásuk az EU-ban továbbra is csökkenő tendenciát követ, a 2024–25-ös szezonban 14 százalékkal marad az ötéves átlag alatt. Ennek hátterében a pálmaolaj-felhasználás csökkenő trendje áll, ami egyben az import csökkenéséhez vezet, miközben az export változatlan marad.

  • Eközben a 2024–2025-ös gazdasági évben az EU cukortermelése a becslések szerint egymillió tonnával nő az előző szezonhoz képest. Ennek oka 
  • a cukorrépa termőterületének növekedése, amit pedig a rekordmagas cukorár ösztönöz, 
  • emiatt a gazdálkodók akár más szántóföldi növényekről is váltanak. 

A cukorfogyasztás várhatóan stabil marad, így a növekvő belső piaci kínálattal együtt ez az import csökkenéséhez vezet.

Más pályán a bor és a tej

Az EU bortermelésének csökkenése várhatóan továbbra is jellemző lesz, 2024–25-ben 7 százalékkal az ötéves átlag alatt marad, miközben a fogyasztás továbbra is csökkenő tendenciát mutat. A magyar borpiacot az uniós termelés csökkenése közvetlenül kevésbé érinti, tekintve, hogy a belföldi borfogyasztásban egy 2023-as részletes elemzés szerint az importborok aránya csupán 9 százalék, tehát jelentős külpiaci nyomásról nem beszélhetünk. A trend viszont itt is látványos, hiszen az idézett elemzés készítői 2017-ben is közzétették egy hasonló kutatás eredményét, amely szerint akkor még csak 6 százalék volt az importborok piaci részesedése. A fogyasztás csökkenése eközben a hazai piacon is jellemző, amit jól illusztrál, hogy 

hat év alatt a bort nem fogyasztók száma száma egymillióval nőtt, 2,7 millióról 3,7 millióra.

Emelkedik viszont az EU tejkínálata: a normál időjárási körülmények mellett a tejelő állomány folyamatos, 0,7 százalékos csökkenését várhatóan a tejhozam 2 százalékos növekedése ellensúlyozza. Tovább növekedhet jövőre az EU sajttermelése is, azt uniós termelők árai versenyképesek, amiből az exportőrök profitálhatnak. A vajnál szűkös kínálat mellett stabil a kereslet, az ebből fakadó durva mértékű áremelkedés azonban utóbbit alááshatja.

A gatyánk is rámehet az idei karácsonyra – már a vaj ára is az egekig nőtt
Sorra dönti a rekordokat a vaj ára Európában. Ez nemcsak a pékeknek rossz hír, hanem a fogyasztónak is, akik a saját bőrükön érzik a drágulást.

Az uniós marhahústermelés szerkezeti átalakuláson megy át, a piaci alkalmazkodás az ágazatban várhatóan 1 százalékos termeléscsökkenést eredményez 2025-ben. Az egy főre jutó marhahúsfogyasztás idén 1,7 százalékkal, 9,6 kilogrammra esik vissza. (Magyarországon ennek körülbelül a harmada fogy el fejenként.)

Biztonságosak maradnak-e az élelmiszerek?

Szűkülő pályán van az uniós sertéshústermelés: 2024-ben enyhén, 0,5 százalékkal, 2025-ben pedig 0,2 százalékkal csökken, a termelést pedig továbbra is veszélyezteti az afrikai sertéspestis. Az EU egy főre jutó fogyasztása jövőre várhatóan 30,9 kilogrammos szinten stabilizálódik, miközben a kevésbé versenyképes uniós sertéshúsárak valódi kihívást jelentenek a világpiacra irányuló kivitelben. Érdekes, hogy ez a 30,9 kilogramm per fő egy 2023 elején megjelent prognózis szerint 20 dekával annál is alacsonyabb, mint amit – évi 0,4 százalékos csökkenést feltételezve – 2032-re jeleztek előre akkor. A kiindulási pont a 2022-es 32,4 kilogramm volt.

Ezzel szemben az EU baromfiágazata 2024-ben meglehetősen jó piaci kilátásokat mutat, a termelésben 4, az exportban pedig 3 százalékos lehet az idei növekedésről. Ez a trend várhatóan jövőre is folytatódik, az unió egy főre eső baromfifogyasztása eléri a 25,2 kilót. A kérdés ebben az esetben leginkább az, hogy később mi lesz: 

  • tovább szigorítja-e a bizottság az állatjóléti és állategészségügyi előírásokat, illetve 
  • a különböző kereskedelempolitikai megállapodások mennyire lehetetlenítik el az uniós termelést, 
  • sikerül-e az importtermékek előállítóinál is elérni, hogy tartsák be az EU követelményeit?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.