Átmeneti szilárdulás után ismét esnek a tőzsdei olajárak a bővülő kínálat, mindenekelőtt az amerikai készletek növekedésének a hírére. Londonban tegnap délután nyolchavi mélypontra -- 24,50 dollárra -- süllyedt a frontjegyzésű (jelenleg februári szállítású) brent nyersolaj barrelenkénti ára, és immár csaknem 30 százalékkal marad el az október 12-én elért 35,30 dolláros csúcsától.
Az USA-ban ugyanis az előző héten -- az idényhez képest váratlanul -- 2,4 millió barrellel (289 millióra) duzzadt a kereskedelmi nyersolajkészlet, amely így már csak 5,8 millió barrellel marad el az egy évvel ezelőtti szinttől. Ráadásul 76 százalékkal nőtt az USA olajtermékimportja is, ilyen mértékű bővülésre több mint tíz éve nem volt példa.
A tőzsdék egyelőre arra sem reagáltak különösebben, hogy Irak újra különszámlás (most barrelenként 30 centes) felárat követel olajáért a "hivatalos", az ENSZ szankcióbizottságával egyeztetett áron felül. Így fennáll annak lehetősége, hogy december végén megint leállnak az iraki szállítások. A hónap elején már 12 napig szünetelt az arab ország exportja. A szállítások a múlt hét közepén ugyan újból megindultak, de csak az egyik exportkikötőből, részlegesen.
Amíg az OPEC kvótamegállapodásaiból kihagyott Irak kivitele újbóli leállításával fenyegetőzik, addig a kartell többi 10 tagországa a jövőbeni kínálati politikájáról fog tanácskozni január közepén. Az előzetes nyilakozatok alapján nem kizárt egy jelentősebb mértékű, akár napi egymillió barreles újbóli kvótacsökkentés. Egyesek szerint a szűkítést akkor is meg kell tenni, ha az OPEC által számított árkosár az ominózus 22--28 dolláros sávon belül marad ugyan, de annak alsó határa közelében mozog. (Kedden ez a jelzőár már 24 dollár alá süllyedt.)