Miközben mind a Mol, mind az OMV hallgatásba burkolózik a jelenleg eladásra kínált közel 18 százalékos PKN-részvénycsomagra tett ajánlatának részleteit illetően, Varsóban egyre több információ szivárog ki a két társaság elképzeléseiről. Egyes értesülések szerint Varsó arra kérte a két pályázót, hogy máig szolgáljon több részlettel elképzeléseit illetően.
A lengyel Rzeczpospolita úgy tudja, a Mol új részvények kibocsátását ajánlotta fel a PKN-papírokért: a tőkeemelésből származó részvényeket értelemszerűen a PKN vehetné meg. Így nincs szükség az állami tulajdonban levő Mol-részvényekre, ugyanakkor a felhígulás a befektetőknek inkább kedvezőtlen hírt jelent. Az elemzők szerint kedvezőbb lett volna tőkeemelés nélkül, például a gázüzlet eladásából finanszírozni a vásárlást.
Az OMV ajánlatában az szerepel, hogy készpénzben fizetne a PKN-csomagért, cserébe a lengyel vállalat az állami tulajdonban levő OMV-papírokból vásárolhat.
Mivel a PKN-csomag eladásából származó összeg a lengyel privatizációs bevételeket gyarapítja, a PKN-nek lényegében mindegy, hogy a Mol vagy az OMV lesz a befutó.
Mindkét esetben ugyanis részvényeket kell vásárolnia a győztes cégben. (Ennek finanszírozására valószínűleg a Polkomtel mobilszolgáltatóban levő részesedéséből fog eladni.) A PKN-csomagot eladó állami tulajdonú Nafta Polskának viszont korántsem mindegy, hogy a vételár készpénzben érkezik vagy részvényben. Éppen ezért az elemzők továbbra is jóval esélyesebbnek tartják a befutásra az OMV-t.
A Financial Times szerint az OMV részvényeinek 10 százalékát kínálja a PKN-nek, a második lépcsőben viszont a teljes egyesülést ajánlja. E szerint a két társaság fúziójával létrejövő vállalat holdingformában működne, központja pedig az Európai Unió területén lenne valahol, de semmiképpen sem Ausztriában.
Az OMV a tőzsdei árhoz képest mintegy 30 százalékos prémiumot kínálna a részvényekért a brit üzleti napilap értesülése alapján. Az OMV vezetői pénteken tartottak prezentációt ajánlatukról Varsóban.
A Rzeczpospolita szerint a Mol nem javasol egyesülést, a két társaság közös vezetés és stratégia mellett azonos osztalékot fizetne, ugyanakkor megőrizné függetlenségét. A lengyel hírforrások szerint mindkét cég vezetőit meghallgatják ma Varsóban az ajánlatok további részleteit illetően. A döntést minél hamarabb meg kívánják hozni, hogy még a szeptemberi parlamenti választások előtt megköthessék a szerződéseket a győztes pályázóval.
Mint ismert, a jelenlegi jobboldali koalíció a várakozások szerint csúfos vereségre van ítélve, a várhatóan kormányra kerülő baloldal viszont hevesen ellenzi, hogy a választásokig még hátralevő egy hónapban "lezavarja" a jelenlegi kormány a PKN privatizációját.
Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a nagy sietség a Mol győzelme esetén további problémát is okozhat: a magyar cég igazgatóságának egyelőre ugyanis csak nyilvános kibocsátásra van felhatalmazása, zártkörű tőkeemelésre nincs.