Rövid távon kevéssé tűnnek kedvezőnek a kilátások az állampapírpiacon, lényegében minden futamidő esetében elképzelhető további hozamemelkedés. A legutóbbi politikai viharok nyomán a forint jegyzésének alakulása is meglehetősen bizonytalanná vált. A piacon nem alakult ki egységes álláspont arról, hogy az MNB emel-e kamatot, s ha igen, mikor.

Amennyiben a jegybank nem emeli tovább a kamatokat, akkor a piaci szereplők azt a következtetést fogják levonni, hogy már nem törekszik mindenáron az inflációs cél tartására - vélekedett Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő Rt. portfóliómenedzsere. Ennek nyomán viszont a hosszabb futamidőkön ismét növekedni kezdhetnek a hozamok. Ha ellenben sor kerül kamatemelésre, akkor a hozamgörbe rövid vége indulhat feljebb. Az alapkezelő szerint a jelenlegi helyzetben ajánlatos minél rövidebb futamidejű papírokban tartani a pénzt.

Hasonló véleményt fogalmaz meg a Goldman Sachs napokban megjelent elemzése is, melyben óva inti a befektetőket attól, hogy hosszú futamidejű magyar kötvényeket vásároljanak. A közelmúltban lezajlott kamatemelés és a forinttal kapcsolatos kedvező kilátások miatt azonban a rövid lejáratú instrumentumok vonzó lehetőséget kínálhatnak - állítják az amerikai befektetési banknál.

Szalma Csaba úgy véli, a nyáron még elképzelhető egy 50 bázispontos kamatemelés, de ez az MNB és a kormány egyezkedésétől is függ. Előbb-utóbb mindenesetre vagy fiskális megszorításokra, vagy monetáris szűkítésre lesz szükség - hangsúlyozta.

Az elemzők többsége mindenesetre nem tartja valószínűnek, hogy az ősszel esedékes önkormányzati választások előtt a kormány szigorításokra szánná el magát. Egyre többen vélik viszont úgy, hogy az MNB meg fogja emelni a jövő év végére kitűzött 3,5 százalékos inflációs célt, s ezzel elkerülheti a további kamatemeléseket. Az állampapír-befektetőknek azonban más fejlemények is fejtörést okozhatnak.

A következő hónapokban komoly kockázati tényezőt jelenthetnek az európai uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatos fejlemények, mint például az írországi népszavazás - mondta Szalma Csaba. A jelenlegi hozamgörbébe egy 2007-es eurózónás csatlakozás van beárazva, ha ez késedelmet szenved, akkor annak kedvezőtlen következményei lehetnek az állampapírpiacon is.

A német DZ Bank elemzői azonban még mindig a magyar kötvényeket tartják a legvonzóbbnak a térségben. Szerintük a várható hozamok euróban számolva Magyarországon a legmagasabbak, a hozamok előre jelzett volatilitása pedig kisebb, mint Lengyelországban. A cseh kötvényektől pedig kifejezetten eltanácsolják a befektetőket.

Az állampapírpiac elbizonytalanodása csak mérsékelten éreztette a hatását a bankközi devizapiacon. A forintnak az elmúlt napokban tapasztalt gyengélkedése elsősorban a Medgyessy Péter kormányfő személye körül kialakult feszültség számlájára írható - mondta egy nagy külföldi bank devizapiaci üzletkötője. Mint ismert, a kormányfő kénytelen volt beismerni, hogy kémelhárítóként is tevékenykedett az elmúlt rendszerben. Az üzletkötő szerint az euró 243-245 forint között mozog majd a következő hetekben, hacsak nem súlyosbodik tovább a politikai bizonytalanság.

A piaci szereplők rövid távon kevés trendet vélnek felfedezni, hiányoznak ugyanis az olyan jelentős üzletkötések, melyek irányt mutatnának, a likviditás meglehetősen alacsony. A lapunknak nyilatkozó üzletkötő szerint egy kamatemelés nyilvánvalóan erősíthetné a forintot, de hasonló hatása lehet a júniusi inflációs adat megjelenésének is.

A forint fundamentális szempontból továbbra is felfelé irányuló nyomás alatt van - hangsúlyozza a Credit Suisse First Boston (CSFB) elemzése. A svájci befektetési banknál úgy vélik, a kormány - bármennyire is szeretne gyengébb forintot látni - hoszszabb távon nem lesz képes viszszaszorítani ezt a nyomást. A folyó fizetési mérleg hiánya ugyan a GDP 3,2 százalékára bővülhet az év végéig, ám a működőtőke- és portfóliótőke-beáramlás ezt túlkompenzálja, s egy várható kamatemelés is a forint erősödésének irányába hat. A CSFB már azzal számol, hogy jövőre további sávszélesítés lesz. (OP)

Munkatársunktól