Kiszáll az internetből a Sotheby's

Május elejétől felbontja az eBay internetes szolgáltatóval tavaly nyáron kötött és eredetileg legalább háromévesre tervezett együttműködését a Sotheby's. A világhálón szervezett árverések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket - ismerte el William Ruprecht, az aukciósház ügyvezető igazgatója. A Sotheby's az on-line aukciózás 2000. január 11-i megindítása óta mintegy 100 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni ebben az üzletágban. Ezután kizárólag arra lesz lehetőség, hogy a gyűjtők interneten keresztül kövessék a cég New York-ban és Londonban zajló hagyományos árveréseit. (Handelsblatt)

Emel, de így is olcsó a Bonhams

A világ immár harmadik legnagyobb árverezőházának számító Bonhams március 31-től 19,5 százalékos jutalékot kér a leütési árak első 70 ezer fontja után, e felett azonban továbbra is mindössze 10 százalékot von le a vásárlótól. A Sotheby's és a Christie''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''s ennél magasabb díjakat számít fel (VG, 2003. február 3., 20. o.), ráadásul a Bonhams most azt is bejelentette, hogy 70 ezer font felett eltörli a beadót terhelő díjakat. Ennek jelentősége nem túlzottan nagy, hiszen szakmai berkekben eddig is az a hír járta, hogy immár két évtizede csak a vásárlókat "fejik meg" a magas árkategóriájú műkincseket forgalmazó házak. A Bonhams vonzó díjai mindenesetre tovább erősíthetik az utóbbi idők felvásárlásai és a fontos konkurensnek számító Phillips gyengélkedése miatt egyébként is egyre sikeresebb céget. Az aukciósház 1998-as forgalma még csak 46 millió font volt, tavaly azonban már 190 milliót ért el. (VG)

Christie's: viktoriánus parádé

Szerdán és csütörtökön kalapács alá kerül a Forbes-gyűjtemény, amelyhez hasonló méretű és színvonalú, Viktória-kori műalkotásokat tartalmazó kollekció eddig soha nem bukkant fel a műkereskedelem modern kori történetében. A Christopher Forbes, az ismert amerikai kiadótulajdonos család- tagjai által összegyűjtött több mint 350 festmény, akvarell, rajz és szobor között John Everett Millais, Edward Burne-Jones, William Holman Hunt, Frederic Leighton, Lawrence Alma-Tadema és James Tissot munkái is megtalálhatók. (VG)

Designkollekció a Phillipstől

Lisszabon városa az ottani Museo do Design számára megvásárolta Francisco Capelo igen jelentős darabokból álló divat- és designgyűjteményét. Az 1937 utáni időszak emlékeit tartalmazó, főként a második világháború utáni amerikai és olasz tervezők munkáiban erős kollekciót a Phillips, de Pury & Luxembourg árverezőházon keresztül vásárolta meg a portugál főváros. A cég a tranzakcióval tovább erősítette pozícióit ebben a piaci szegmensben, amelyet az év eleji "profiltisztítás" (VG, 2003. február 3., 20. o.) után az egyik legígéretesebbnek tekint. (VG)