A bolgár nemzeti bank a Dnevnik bolgár hírügynökség információi szerint ma dönt arról, jóváhagyását adja-e az OTP-DSK tranzakcióhoz. Hírügynökségek tegnap arról is beszámoltak, hogy a bolgár hatóságok a döntés meghozatala előtt ismét megkeresték a magyar pénzügyi felügyeletet (PSZÁF), írásos garanciát kérve arról, hogy a DSK vevőjét nem gyanúsítják pénzmosással. A PSZÁF válaszában biztosította a bolgár felet arról, hogy az OTP Bank mindent a jogszabályoknak által előírt módon tesz, s hangsúlyozta azt is, hogy a pénzintézettel kapcsolatban pénzmosásnak még gyanúja sem merült fel - erősítették meg a magyar felügyelet sajtóosztályán.

Az OTP Bank ez év május 20-án írt alá megállapodást a DSK bank 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról, amelyért 311 millió eurót kínált. A magyar pénzintézetnek ezt követően 90 napja van az ügylet lezárásához szükséges valamennyi engedély megszerzésére. Ezek közül egyedül a bolgár nemzeti bank jóváhagyása hiányzik.

A DSK mérlegfőösszege alapján a második legynagyobb bolgár pénzintézet. Az idei első fél évben a DSK 27,3 millió leva (13,9 millió euró) adózott ereményt ért el, ami 9,5 százalékkal magasabb a bázisnál.(VG)