Óriási meglepetés született a Postabank privatizációs tenderének eredményhirdetésén tegnap. Minden várakozást felülmúló, 101,298 milliárd forintos ajánlattal az Erste Bank der Österreichischen Sparkassen AG lett a győztes, a második helyezett HVB-leány Bank Austria Creditanstalt AG és a harmadik Budapest Bank előtt - hirdette ki az eredményt László Csaba pénzügyminiszter tegnap. Mindhárom pályázat érvényes és eredményes volt, így a nyertessel kötik meg a szerződést október 16-ig, a tranzakció zárása pedig december 15-re várható. Amennyiben a győztessel nem jönne létre az üzlet, a második, majd a harmadik helyzettel folytatják a tárgyalásokat - mondta el Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója. Hozzátette: a 36,5 milliárd forint saját tőkéjű bankot a vagyonértékelők 50 milliárd forintra becsülték, az árat a piaci részesedés megszerzéséért folyó verseny és a privatizációs folyamat átláthatósága hajtotta fel. A Postabank részvényeinek 99,97 százalékáért felajánlott ár a bank 2002. december 31-én megállapított könyv szerint értékének 2,7-szerese.

"A Postabank lakossági bank, saját fiókhálózata, valamint a postahivatalokkal folytatott együttműködése erős értékesítési csatornát jelent. Ennek köszönhetően kitűnően illeszkedik az Erste Bank stratégiájába" - nyilatkozta Andreas Treichl, az Erste Bank AG vezérigazgatója az eredményhirdetést követően. "Az 1600 alkalmazottat foglalkoztató, 113 bankfiókkal rendelkező 480 ezer ügyfelet kiszolgáló Postabank megvásárlásával az Erste piaci részaránya a mérlegfőösszeg alapján 4-ről 8 százalékra nő. A két bank együttesen 200 fiókon, valamint 3200 postahivatalon keresztül 900 ezer ügyfelet fog kiszolgálni" - adta hírül az Erste Bank közleménye, amely kifejti, hogy "a cseh Ceská Sporitelna, a szlovák Slovenská Sporitelna és a horvát Rijecka Banka felvásárlásával az Erste Bank komoly tapasztalatokat szerzett a közép-európai lakossági bankok újjáalakításában, így esély van arra, hogy a Postabank is gyorsan és simán illeszkedjen be az Erste bankcsoportba. A PB akvizíciójától a keresztértékesítés lehetőségeinek kiszélesedésére és a költségek szinergiájából eredő előnyökre - it-rendszerek és a központi ellenőrzés konszolidálása, fiókhálózatok integrálása - alapozva 2005. évi üzleti tervében már kifejezetten pozitív eredményt irányoz elő az egyesített bankok számára. A vételár a Postabankban rejlő potenciális értéket tükrözi." A közlemény hozzáteszi azt is: a jogi felülvizsgálat azt mutatta, hogy a Postabankot fenyegető perekre adott állami garanciák az Erste Bank véleménye szerint megfelelő védelmet nyújtanak a bank múltjából fakadó perfenyegetettségekkel és bizonytalanságokkal szemben.

A Postabank vételárának első 10 százalékát a részvények átvételéről szóló szerződés aláírásakor, fennmaradó részét a tranzakció lezárásakor fizetik ki.