Pénz- és tőkepiac

Orbán Gábor: Államcsődöt áraz a kötvénypiac

Az egy és három éves referencia értékű papírok után fizetett hozam 92 bázisponttal, 11,15 és 12,87 százalékra, míg az öt éves papírok esetén 79 bázisponttal 12,06 százalékra emelkedett. Utoljára tavaly novemberben volt ilyen magasan az államkötvények felára.

 Eppich Győző, az OTP Elemzési Központjának szakértője szerint az állampapír piac Magyarországon nem működik. A jelenlegi hozamemelkedést az idézi elő, hogy most kezdenek megjelenni a kockázati felárak a magyar papírokban. Korábban ugyanis mesterséges volt az árazás – nem volt kibocsátás, de az MNB alacsony szinten tartotta a hozamokat. Viszont a múlt héten teszt-jelleggel beindított ÁKK aukció óta kezd kirajzolódni a reális kép, mennyiért is hajlandóak finanszírozni a befektetők a magyar államadósságot. A hozamemelkedés ebből a szempontból segíti a kép tisztulását, most legalább azt láthatjuk, mibe kerül majd az államnak pénzhez jutnia ha elfogy az IMF keret – mondja Eppich Győző. Aukcióval egyébként most csak a finanszírozás töredékét szervezi meg az ÁKK, ezért a további értékesítés szempontjából csekély a jelentősége a drágulásnak, de esetleg a tervezett aukciók felfüggesztését, vagy késleltetését okozhatja a magas hozamszint. Eppich Győző szerint a jegybank nem követi majd a korábban megkezdett kamatcsökkentési pályát, sőt az elmúlt időszakban bekövetkezett devizapiaci mozgások inkább a kamatemelést valószínűsítik a közeljövőben.

Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő makroelemzője szerint kis tételben és rugalmasan folytathatja az ÁKK az aukciókat, igaz a piac államcsődöt áraz. A három hónapos papír hozama 10,75 százalékra emelkedett, ez azt jelenti, hogy nem elég nagy a „három hónapos lekötésre” a felár, szívesebben tartják a bankok jegybanki betétben a pénzüket, mert egy drasztikus kamatemelkedést sem tartanak kizártnak. Orbán Gábor szerint az MNB nem emel kamatot hétfőn, hanem 9,50 százalékon tartja a rátát, de hozzáteszi: jó üzenete lenne, ha a tanács merne vágni. Ez azt jelentené: hiába az árfolyam kilengés, azt menedzselhetőnek tartja a monetáris döntéshozó.

Eppich Győző hozam Orbán Gábor államcsőd kötvény állampapír
Kapcsolódó cikkek