Pénz- és tőkepiac

Viszlát, Kajmán-szigetek? - Lecsap az offshore cégekre Washington

Az amerikai elnök azt javasolta, hogy helyezzék törvényen kívül az offshore cégekkel lebonyolított adókikerülési technikákat.

A BBC véleménye szerint a lépés súlyosan érintheti majd a külföldi leánycégekkel rendelkező amerikai nagyvállalatokat. Obama javaslata értelmében megszűnne az adólevonás lehetősége az olyan cégek számára, amelyek alacsony adókulccsal rendelkező országokban tesznek szert profitra. 

Az amerikai elnök terve szerint 800, kizárólag ezzel a feladattal megbízott szövetségi ügynök őrködne a törvény betartása felett. Az intézkedéstől tíz év alatt 210 milliárd dollár adóbevételt vár Washington.

Obama az adóparadicsomokban (például a Kajmán-szigeteken) létesített bankszámlák nagyobb átláthatóságát is szükségesnek tartja. Eszerint a vállalatoknak szigorúbb szabályok szerint kellene jelenteniük tengerentúli ügyleteiket, az előírások be nem tartása pedig a jelenleginél súlyosabb büntetést vonna maga után. Timothy Geithner pénzügyminiszter szerint a most beterjesztett javaslatok helyreállítják az adózási rendszer egyensúlyát.

Obama Washington geithner offshore adózás tengerentúl adó büntetés
Kapcsolódó cikkek