Pénz- és tőkepiac

Egyre többen kiáltanak bikát! - Az FBI a bankokat vizsgálja

A szinte korrekció nélküli emelkedés után egyre több piaci szakértő igyekszik meggyőzni a befektetőket arról, hogy újra itt a bikapiac, és a részvények felülsúlyozása ajánlott – írja a Cashline iránytűje.

Szinte arcpirító, hogy az elmúlt egy évszázad legnagyobb recessziójában a magukat szakértőnek beállító emberek az idei évre 1200 pontos S&P 500 értéket jósolnak, sőt két éven belül újra 14000 pontos Dow Jones indexet. Csak hát elfeledkeznek arról, hogy a másfél évvel ezelőtti szintek egy óriási lufi fújás eredményei voltak, hatalmas tőkeáttételek kíséretében, és azóta a pénzgyárként működő bankok is teljesen átalakultak, fényévekre kerülve az akkori paradicsomi állapotoktól.

No meg a reálszférában is óriási leépítések vannak, új beruházásokról csak elvétve hallani, a többség ódzkodik előrejelzések közlésétől, mondván, teljes bizonytalan a kereslet a termékek iránt, és hát jelentősen megcsappant a fogyasztók által is elkölthető pénzmennyiség.

A gazdaság fundamentumaiban is óriási negatív fordulat következett be, a sebek nyalogatása pedig évekig eltarthat, még akkor is, ha néhány bizalmi index erősen optimista hangulatot sugall. Persze, különféle állami intézkedésekkel, tőkeinjekciókkal és néhány pozitív hírrel a mostani eufória is elodázható akár még hónapokig is, további emelkedést eredményezve a részvénypiacokon, de egy felelősségteljes befektető ilyenkor már nem a vételi pozíciók halmozásán, hanem inkább azok csökkentésén mesterkedik.

Eközben már az FBI is vizsgálódik! Hónapok óta téma az amerikai médiában, hogy például a bankok nem tudnak megfelelően elszámolni a bankmentő csomagokból származó pénzek hasznosulásával, nem is beszélve arról, hogy sok esetben visszaélés gyanúja merült fel (gondoljunk csak a vezetői bónuszok kifizetéseire).

Nem tudni, hogy mi lesz majd a kimenete annak az átfogó vizsgálatnak, amelyet az amerikai hatóságok indítottak az FBI-jal karöltve annak érdekében, hogy felkutassák a TARP, illetve más gazdaságösztönzést szolgáló pénzek felhasználását, de az biztos, hogy bőven lehetne találni egy kis piszkot a rendszerben.

részvény cashline S&P 500 Dow Jones bikapiac FBI befektető TARP részvénypiac bankmentő
Kapcsolódó cikkek