Pénz- és tőkepiac

Fogyasztóvédők világítják át a bankokat

Vizsgálatot indít a Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet (FJSZ) harminc, lakáskölcsönt nyújtó pénzügyi intézménynél a lakáshitelek feltételeiben bekövetkezett változások kapcsán.

A cél a szerződésmódosítások indokoltságának, illetve annak megállapítása, hogy a hitelezők a fogyasztók érdekeit is minden esetben mérlegelik-e ilyen esetekben, és tesznek-e lépéseket az ügyfelekre háruló többletterhek könnyítése érdekében. A szervezet indoklása az, hogy a lakáshitelek feltételeinek szigorításai, és a törlesztőrészletek jelentős emelkedése mellett semmi sem korlátozza a bankokat abban, hogy üzleti kockázatuk terheit is ügyfeleikre hárítsák.

Az FJSZ szerint a lakáshitelt törlesztő adósok az egyik legkiszolgáltatottabb fogyasztói réteg, hiszen saját lakhatásukat nyilván csak akkor veszélyeztetik, ha már képtelenek fizetni - mondta el lapunknak Erdélyi Márk, a szervezet elnöke.

Éppen ezért azt is vizsgálják, ezt megfelelően kezelik-e a bankok, vagy egyoldalú szerződésmódosításaik során esetleg kihasználják ügyfeleik szorult helyzetét.

Az árfolyam,-és kamatkockázatok mellett érdemes azt is megvizsgálni, hogy a hitelintézetek esetleg olyan költségeket is ügyfeleikre hárítanak-e át, amelyek az ő rövid távú refinanszírozásaikból adódnak - magyarázza az elnök, de hozzáteszi azt is, hogy az árfolyamkockázat mellett sok esetben az is kifogásolható, hogy a kamatkockázatra nem megfelelően hívták fel ügyfeleik figyelmét a bankok, pedig jelenleg az is komoly problémákat jelent.

A megkeresett hitelintézeteknek 30 napjuk van arra, hogy kitöltsék az FJSZ kérdőívét - erre a fogyasztóvédelmi törvény is kötelezi őket. A szervezet pedig a vizsgálat eredményei alapján dönt majd arról, hogy a fogyasztói jogérvényesítés hol és milyen mértékben szükséges.

lakás fogyasztóvédő hitel bankok átvilágítás
Kapcsolódó cikkek