Pénz- és tőkepiac

Bankfiókok nyílhatnak még az idén

Korábbi terveiket racionalizálták ugyan a bankok, de nem ritkítják hálózataikat

A vártnál szerényebb mértékben szabták át magyarországi fiókhálózataik fejlesztési terveit a hitelintézetek – derül ki a Világgazdaság körképéből.

Igaz, a korábbi évekre jellemző óriási nyitási láz csillapodott, és találni olyan bankot is a piacon, amely a korábbi terveivel ellentétben több mint 70 új egység nyitását halasztja el, ám a legtöbb hitelintézet legkevesebb három-négy, de akad olyan is, amelyik több tíz új értékesítési pont nyitását tervezi 2009-ben.

Nem jellemző a tömeges fiókbezárás, sőt, a lapunk által megkérdezett bankok tájékoztatása szerint az egy-két megszüntetett egységet is általában ugyanabban a városban, csak frekventáltabb helyen újra megnyitják.

A legnagyobb hazai fiókhálózatot üzemeltető OTP Bank szerint például akkor zárnak be értékesítési egységet, ha azt új vagy felújított fiók váltja ki.

A hitelintézet jelenleg 403 értékesítési pontot működtet az országban, az idén eddig két újat nyitott, s további kettő átadása várható.

Egy-egy új fiók indítása több tízmillió forintba kerül, nemritkán százmilliós nagyságrendű a beruházás.

A fenntartásuk ráadásul a bank költségvetésében az egyik legnagyobb tétel, ám még mindig a bankfiók az értékesítés és az ügyfelekkel történő kapcsolattartás legfontosabb platformja.

Ez pedig arra készteti a hitelintézeteket, hogy csak alapos megfontolást követően adják fel hálózataik bővítésére vonatkozó terveiket. A fióknyitás megtérülési idejéről csak elvétve nyilatkoznak a bankok, a legnagyobb hazai piaci szereplők közül egyedül a K&H-nál mondták el, hogy 4-5 éves megtérüléssel számolnak. Az UniCredit az idén már 17 egységet indított el, s az év végéig 2 újabbat tervez. Még 2-3 új fiókkal számol decemberig az MKB Bank is. A CIB a bankfiókok helyett inkább ATM-hálózatának kiépítésébe fektet energiát.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

nyitás OTP K&H bankfiókok bankok recesszió fiókok
Kapcsolódó cikkek