Pénz- és tőkepiac

Hamarosan kiderül, ki úszkált meztelenül – Balkanizálódó bankok

"Ne bízzuk magunkat sem a lakosság, sem a bankrendszer memóriájára", a válság után sem szabad jelentősen enyhíteni a felügyeleti szigoron – vonták le nagy egyetértésben az egyik fő tanulságot a Scale Consulting szervezésében tartott pénzügyi konferencia előadói.

Radovan Jelasityot, a Szerb Nemzeti Bank elnökét, Dr. Nagy Ágnest, a Román Nemzeti Bank igazgatóságának tagját és Farkas Ádámot, a PSZÁF elnökét látta vendégül Budapesten a fennállásának 5. évfordulóját ünneplő Scale pénzügyi tanácsadó cég.

"Ha visszahúzódik a dagály, kiderül, ki úszkált meztelenül" – idézte Warren Buffett-et Radován Jelasity.  A Szerb Nemzeti Bank elnöke kiemelte: a felügyeleti reakciók sebességét lassítja, hogy a jelentős lépésekhez politikai támogatás is kell, amely nagyon meg tudja nyújtani a szakmai válaszlépések átfutási idejét.

Farkas Ádám öt pontban foglalta össze a tanulságokat. A PSZÁF elnöke szerint a lakossági devizahitelezés sokszor az ügyfelek tudatlanságára is épült, a bankoknak pénzbőség idején sem szabad engedniük kockázatkezelési elveikből. Mind a lakosságnak, mind a bankszektornak rövid az emlékezete és hamar elfelejti a válság tanulságait; a közvetítői szerep szabályozása hiányos és elmaradott (ahogy kiemelte: egy fodrásznak is több képzettséget kell igazolnia, mint egy lakáshitelt értékesítő ügynöknek); és végül, hogy mind nemzeti, mind nemzetközi szinten újragondolásra szorul a felügyelet rendje.

Az est végén, kérdésekre válaszolva a résztvevők elmondták: látnak azért elmozdulást a bankok magatartásában, például jóval nagyobb figyelmet szentelnek a likviditás kezelésének, mint a válság előtt. Egyetértettek abban, hogy a bankszektor viselkedése kulturális kérdés is, bár sajnos – emelte ki Radován Jelasity – megesik, hogy az elvben magasabb pénzügyi kultúrát hordozó nyugat-európai bankok "balkanizálódnak" az adott piacon.

 

Scale Consulting PSZÁF nemzeti bank Farkas Ádám felügyelet Buffett
Kapcsolódó cikkek