Pénz- és tőkepiac

Olvadnak a forintkamatok

Mind a hitel-, mind a betéti oldalon látszik az elmúlt hónapok jegybanki kamatcsökkentéseinek a hatása, ám – részben a még mindig magas hitelkockázatok miatt – elsősorban az utóbbinál markáns a változás.

Mind a forintbetéteknél, mind a forinthiteleknél egyre markánsabban látszik az elmúlt hónapok jegybanki kamatcsökkentéseinek hatása: előbbiek kamatainál például – a lakossági oldalon – átlagosan több mint 270 bázispontos mérséklődés mutatkozott az október végéig tartó fél év alatt.

Ennek ellenére még mindig bőven találni a most 6,50 százalékos feletti ajánlatokat a lakossági betéti piacon, igaz, ezek többnyire csak új források elhelyezésére érvényesek.

Hiteloldalon ugyanakkor a sorozatos jegybanki vágások ellenére sem látszik drasztikus változás, már ami az új kihelyezések összetételét illeti: októberben az újonnan folyósított lakossági kölcsönöknek mindössze 38 százalékát jegyezték a hazai devizában.

A forinthitelek jövőjét illetően biztató ugyanakkor, hogy az MNB legfrissebb, októberben készített felmérésében már enyhén növekvő hitelezési hajlandóságot jeleztek előre a bankok a következő fél évre vonatkozóan, mind a lakossági, mind a vállalati oldalon.

A mostani kamatcsökkentési ciklus ugyanakkor a jelek szerint a végéhez közelít, így az év végét 6 százalék környékén várhatja az irányadó ráta.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

kamatok kamatcsökkenés forinthitelek devizahitelek
Kapcsolódó cikkek