Pénz- és tőkepiac

Cashline: Kipurcant az ingatlanpiac, anyádnak egy szót se!

Új mélypontot ütött júniusban az eladott új lakások értéke a tengerentúlon. 2010 eddigi tempóját feltételezve az idén értékesített ingatlanok száma 300 ezerre csökkent az előző hónapban – ilyen alacsony adatra a statisztika készítése óta nem volt még példa (az ingatlanpiaci lufi tetején évesítve 1.39 millió volt ez az érték!).

Az adat egyébként csak részben sokkoló és valószínűleg ezért tudták elég hamar kiheverni a befektetők, ugyanis április végén futott ki az új lakásokra vonatkozó 8,000 dolláros adókedvezmény, amelyet akkor tudnak érvényesíteni a vásárlók, ha június végéig megkapják a használatbavételi engedélyt. A nagy befektetési házak tehát valószínűleg azzal nyugtatták ügyfeleiket, hogy a gyenge adat csak időbeli eltolódásnak köszönhető, a következő hónapok majd gyógyulást hoznak az ingatlanpiacon (vajon emlékeznek még arra, hogy tavaly nyáron a szlogen a lakáspiac visszapattanása volt?).

Akárhogyan is lesz, a tendenciák nem azt sugallják, hogy megoldódtak volna a problémák. A késve illetve nem fizetések legtöbbször csak statisztikai változtatások miatt tükröznek javulást, a rendszerben simán benne van egy újabb sokk az ingatlanpiacon, amely ismét kellemetlen hónapokat jelenthet a hitelfelvevőknek, bankoknak, befektetőknek egyaránt.

Thomas Hoenig , a Fed kansasi vezérigazgatója megint nem értett egyet a többi amerikai jegybankárral a FED kamatdöntését illetően. Véleménye szerint a tartósan alacsony kamatszint jelentősen átalakítja a befektetők döntéseit, hiszen komoly egyensúlytalanságokat hozhat létre a kockázat/hozam preferenciák eltolódása révén (vagyis fennáll a veszélye az újabb buborékok kialakulásának).

A döntés és a jegyzőkönyv egyébként nagyjából megegyezik az elmúlt hónapokban gyártott kottákkal, hangsúlyeltolódás talán az európai kockázatok emlegetése felé van, de ez sem jelentett drasztikus változást.

amerikai ingatlanpiac Fed befektetési buborék
Kapcsolódó cikkek