Pénz- és tőkepiac

Az Equilor szerint érdemes RFV részvényt venni

Megjelent az Equilor Befektetési Zrt. elemzése a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Regionális Fejlesztési Vállalatról (RFV), melynek részvényeit vételre ajánlják az Equilor szakemberei.

A 2009-es részvénypiaci raliból az RFV jobban profitált, mint a magyar részvénypiaci benchmark index. A BUX indexszel szemben 117 százalékos az árfolyam emelkedés előny. A társaság részvényeire eddig két elemző adott meg célárat, ezek átlaga egyenlő súlyozást alkalmazva 6 338 forint ami kissé a jelenlegi piaci árazás fölött van.

Az Equilor szerint várhatóan jelentősen emelkedni fog a cég hitelállománya. A nagyobb hitelállomány mellett pedig sikerülhet több és nagyobb projektet elvállalni, akár már a határon túl is. Ezt támasztja alá, hogy a társaság indul például a marosvásárhelyi melegvíz és távhőszolgáltató vállalat bérüzembe vételére kiírt tenderen, amely az RFV történetének legnagyobb projektje lehet, amennyiben a társaság lesz a befutó.

A társaság saját elvárásai is optimisták, a tavalyi EPS 50 százalékos emelkedését jósolja a menedzsment 2010-re (ha nem változik a  jelenlegi 2,4 milliós részvényszám, vagyis tőkeemelés nem történik), akkor a tavalyi 370 forintról 558 forintra emelkedhet a részvényenkénti profit (EPS). Ezzel az eredményvárakozással (az egész évre vetítve 1,3 milliárd forint) és a jelenlegi 6 080 forintos árfolyammal számolva az előretekintő P/E ráta 10,9, ami a versenytársakkal való összehasonlításban alulárazottságot feltételez.

Az elemzői konszenzus által várt 437 forintos EPS és a 6 080 forintos árfolyam alapján már 13,9-es a 2010-es előretekintő P/E ráta. Technikailag a 6 000 forintos árszint szignifikáns támaszt jelenthet az árfolyamnak, ami negatív/semleges részvénypiaci hangulatban megtámaszthatja az RFV papírok jegyzését.

Középtávon a társaság részvényeit vételre ajánlja az Equilor, azonban rövid távon még érdemes lehet kivárni a vételekkel, mivel egyelőre bizonytalan, hogy milyen irány alakul ki a piacokon. A nemzetközi adósságválság nyomán negatívvá váló befektetői hangulat a cég részvényeit is magával ránthatja. Az árazás esetében látott enyhe felülértékeltség nyomán is indokolt lehet az árfolyam átmeneti visszarendeződése rövidtávon, amely az Equilor várakozásai szerint 5 500 forintnál torpanhat meg.

Pozitívumként értékelhető ugyanakkor, hogy a társaság profiltisztításon esett át májusban, amelynek keretében kikerült a cég tevékenységéből a konyhaüzemeltetés. Ez pótlólagos kapacitásokat szabadít fel az alaptevékenység javára, amely várakozásaink szerint a következő években dinamikusan nő belföldön, illetve főként külföldön.

részvény ár EPS rfv támasz regionális fejlesztési vállalat árfolyam Equilor
Kapcsolódó cikkek