Pénz- és tőkepiac

Mini orosz gyorshitelek 732 százalékos éves kamattal

Egy cég négy orosz városban 732 százalékos éves kamattal ajánl gyors mini hiteleket, rövid idő alatt máris félmillió ügyfélnek összesen hatmillió dollárt kölcsönzött, s a nem törlesztett adósságok aránya alig 3 százalék.

A cég képviselői élelmiszerboltokban és szupermarketekben várják az ügyfeleket, s fülkéiken azt hirdetik, hogy napi 2 százalék a ára. A kölcsön 1000 rubeltől maximum 5000-ig terjed és a leghosszabb futamidő két hét, vagyis a maximális fizetendő kamat 1400 rubel. (1 rubel = 7,21 forint) A kérelmekről a helyszínen, 15 perc alatt döntenek. A hiteleket olyan emberek veszik igénybe, akiknek a következő fizetésig van szükségük egy kis áthidaló kölcsönre, s inkább fizetnek érte, mint hogy ismerősöktől kérjenek.

A hatóságok a jogszabályok alapos tanulmányozása után arra jutottak, hogy a cég tevékenysége nem törvénysértő, ugyanis sehol nem szerepel, hogy kizárólag a bankok hitelezhetnek, s a Polgári Törvénykönyv ezt bármely vállalt számára lehetővé teszi.

A gyorshitelek piaca Oroszországban újra dinamikusan nő, s több nagy bank a válság lecsengése és az üzletág újbóli fellendülése után lépett be a területre, háttérbe szorítva a piacot eddig uraló, erre szakosodott pénzintézeteket. Érdeklődésüket egyebek mellett az indokolja, hogy ez a legjövedelmezőbb hitelezési forma, kamatai évi 40-60 százalékot tesznek ki.

A Frank Research Group most közzétett tanulmánya az ügyfeleket az üzletekben váró, szakosodott bankok visszaszorulását annak tulajdonítja, hogy a gyorshitelek piaca teljesen leállt 2008-ban, a válság kezdetekor, s csak tavaly nyáron kezdett újra beindulni. Most az első helyen a HKF Bank (Home Credit Bank) áll 27,2 százalékos piaci résszel, 26,7 milliárd rubeles gyorshitel-portfólióval, a második az OTP Bank 18,2 százalékos piaci résszel és 17,9 milliárdos portfólióval, s a harmadik az Alfa Bank 10,2 százalékos résszel és 10 milliárd rubeles portfólióval.

A tanulmány szerint a gyorshitelekre szakosodott bankok azért veszítettek piaci pozíciójukból, mert külföldi finanszírozásra rendezkedtek be, s a piacok bezárulásával nehéz helyzetbe kerültek, míg az univerzális bankok saját belső forrásaikra támaszkodhattak. Kivétel az első helyre került, valójában szintén gyorshitelekre szakosodott HKF Bank, amely anyacége, a Közép- és Kelet-Európa legnagyobb befektető csoportjának tekintett PPF Group forrásait vehette igénybe.

Oroszország Frank Research Group gyorshitel
Kapcsolódó cikkek