Pénz- és tőkepiac

5 eurós kávé? - Már a svájciak is menekülnek

A svájci frank ismét rekord szintre erősödött az euróval szemben. A Die Presse a deviza szárnyalásával kapcsolatos elemzésében rámutat: a frank erősödése súlyos kárt okoz a svájci exportőröknek és ezáltal rontja az ország versenyképességét.

A bécsi lap rámutat, hogy három évvel ezelőtt egy euró több mint 1,6 frankba került. Azóta  az uniós valuta - mindenekelőtt a pénzügyi és az adósságválság következtében - a frankkal szemben értékének csaknem egyharmadát elvesztette. A minap pedig történelmi mélypontot ért el a svájci valutával szemben, első ízben süllyedt a kurzusa 1,1 frank alá. Ez, valamint az a tény, hogy az euró leértékelődése felgyorsult az utóbbi hetekben, beavatkozásra késztette a svájci nemzeti bankot (SNB). A jegybank elnöke, Philippe Hildebrand "masszívan túlértékeltnek" tartja a frankot, ugyanakkor egyelőre nem indult erőteljes intervenció.

A svájci gazdaság szereplői azt várják az ország jegybankjától, hogy húzzon árfolyamkorlátot az euró-frank viszonylatban, amelyet minden áron megvéd. A svájci cégek 1,4 franknál húznák meg ezt a határt, a KOF gazdaságkutató szintén 1,1-1,4 között döntene. Jan-Egbert Sturm, a KOF vezetője ugyanakkor elsősorban a tiszta kommunikáció fontosságát hangsúlyozza, mintsem a választott árfolyamot.

A Die Presse szerint egyelőre nem látszik a svájci frank száguldásának vége és az SNB korábbi intervenciói sem jártak túl jó eredménnyel. A svájci jegybank a deviza gyengítése tavaly nyárig érdekében eurót és dollárt vásárolz nagy mennyiségben, mivel azonban az euró árfolyama csökkent, 2010-ben az intervenciók miatt rekord nagyságú deficitet mutatott ki a jegybank, miután leírta a hatalmas eurókészletek utáni veszteséget. Ezek után az SNB leállította az intervenciót, miközben a svájci jobboldal heves támadásokat intézett Hildebrand ellen, valutaspekulációval vádolva a jegybankot. A parlament legerősebb formációja, a Svájci Néppárt nyomásgyakorlása annyiban bevált, hogy az SNB beszüntette az intervenciót és ehelyett a kamatcsökkentés mellett döntött. A jelenlegi monetáris politika esetleges következményeit – magasabb infláció, ingatlanpiaci buborék kialakulása – kevésbé akut problémát jelentenek, mint az euróvásárlásból adódó veszteség. Más kérdés, hogy a már említett KOF vezetője friss interjújában felhívja a figyelmet a lakáspiaci lufi kialakulásának jeleire.

Az euró gyengeségét elsősorban az exportorientált svájci ipar és a turisztikai ágazat szenvedi meg. A zürichi KDF tanulmányában úgy becsüli, hogy az erős frank mindenekelőtt a szállodaiparban, valamint a gép- és fémiparban hat majd, ahol 15 ezer munkahely elvesztését okozhatja. Az exportőrök euróban vagy dollárban számláznak, ennek svájci frankba történő átszámítása kisebb bevételt és alacsonyabb haszonkulcsot eredményez. Az ipari és elektronikai gyártókat tömörítő Swissmem szövetség szerint már most számtalan, a szektorban tevékenykedő vállalat veszteségessé vált. Bár egyelőre nem tapasztalható a munkahelyek külföldre telepítése, a cégek igyekeznek különböző taktikákkal csökkenteni az árfolyamveszteségeket. Ennek egyik módja, hogy a belpiacon is euróban számláznak, ezzel a veszteségeket továbbhárítják.

Miközben a svájci ipar és a turisztikai ágazat szenved, az importőrök persze örülnek. Sokan közülük - mindenekelőtt autóimportőrök - az átváltási kurzusból származó előnyöket alig adják tovább a fogyasztóknak. Mint korábban, jelenleg is kicsi a verseny a svájci belpiacon, amit a magas árszint is magyaráz. A svájciak jó része ezért külföldre indul vásárolni, elsősorban élelmiszereket és bútort. A határmenti üzletek jól profitálnak abból a tényből, hogy a svájciak egy része a francia vagy német határon túl szerzi be a készleteket. Zürichben akár  eurót is elkérnek egy kávéért, míg a Vorarlbergben található Messepark bevásárlóközpont mágnesként vonzza a svájciakat. Idén 60 millió eurót költenek a várakozások szerint a határ túloldalán, 15 százalékkal többet, mint tavaly.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek