Pénz- és tőkepiac

Agrárbiztosítás támogatással

Ma még lehet igényelni a támogatott mezőgazdasági biztosításokat. Aki nem köt biztosítást, csak feleakkora kárenyhítésre lesz jogosult, mint aki öngondoskodik, a biztosítók szerint viszont az idén ez még nem pörgeti fel a piacot.

Ma jár le a határideje annak, hogy a gazdák csatlakozhassanak a kárenyhítési rendszerhez – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Az idei évtől kétpilléres rendszerben működnek az agrárbiztosítások. Az első pillért a Nemzeti Agrárkár-enyhítési Rendszer (NAR) adja, amelyet félig a gazdák befizetéséből töltenek fel, az alap másik felét pedig az állam adja majd. Az idén a termelőktől mintegy 4 milliárd forintnyi befizetést várnak, így az alap teljes állománya 8 milliárd forint lehet.

A kormány azonban az öngondoskodást is ösztönözni próbálja, így a NAR-ból az idéntől már csak akkor kaphat teljes kárenyhítést egy termelő, ha emellett mezőgazdasági biztosítást is köt valamelyik biztosítónál, ellenkező esetben csak az őt megillető kárenyhítés felére lesz jogosult. A biztosítási díjra lehet kérni állami támogatást is, ennek összege az idén 9,33 millió euró, vagyis nagyjából 3 milliárd forint. Az állam a gazdáknak maximum a biztosítási díj 65 százalékát téríti meg a keret erejéig. Ez azt jelenti, hogy ha túl sok lesz a jelentkező, és a 9,33 millió euró korábban elfogy, akkor a kérelmezők arányosan kisebb mértékű támogatásban részesülnek majd.

A pályázók háromféle biztosítás közül választhatnak, ezeket A, B, illetve C betűkkel jelöli a jogszabály. Az A típust 11-féle növényre lehet megkötni, és viszonylag sokféle fedezetet tartalmaz, ami az árában is tükröződik. Az állami támogatási rendszerben azonban ez áll az első helyen, tehát azoknak a gazdáknak van esélyük a legtöbb díjtámogatásra, akik ezt választják – közölte egy sajtóbeszélgetésen Füzesi Dániel, a Mabisz mezőgazdasági bizottságának az elnöke. A támogatási sorrendben második helyen álló B típust 38-féle növényre köthetik meg a termelők, ennél a módozatnál már ők maguk választhatnak a fedezetek közül, így ha nem kérik az összes kockázat lefedezését, az árak is alacsonyabbak lehetnek. A kimaradó esetekre, vagyis ha olyan növényt termesztenek, amely nem szerepel az első két kategóriában, vagy A kategóriás terményük van, de nem kívánják rá megkötni az összes fedezetet, a C típusú konstrukciót köthetik meg a termelők.

Mezőgazdasági biztosítást jelenleg három társaság kínál a piacon: a Groupama Garancia, a Generali és az Allianz, mindhárom cégnél elérhetők az államilag támogatott módozatok is. A támogatott agrárbiztosítások a törvény szerint csak akkor fizetnek, ha a termés legalább 30 százalékát kár érte. A gazdák viszont ennél kisebb mértékű veszteségnél is szeretnének már kártérítést kapni, ezért a biztosítók kiegészítő jelleggel kínálnak fedezetet már 5-10 százalékos károkra is. A NAR egyébként csak akkor kezd fizetni, ha a termés legalább 30 százaléka odalett, és akkor is legfeljebb az alap erejéig tud kárenyhítést nyújtani, ami az elmúlt években általában csak a károk töredékére volt elegendő.

A biztosítók egyelőre nem várják, hogy ettől a támogatástól megugrik majd a mezőgazdasági biztosítások piaca. Füzesi arra számít, a tavalyi 7-8 milliárd forint közötti díjbevétel 8-9 milliárdosra emelkedhet. A termelők érdeklődése élénk ugyan, de előreláthatóan az állam által felajánlott összeg elegendő lesz a biztosítások nagy részének díjtámogatására.

Fontos határidők

- Május 15-ig kell a termelőknek a területalapú támogatási rendszerben jelezniük, ha kérik a biztosítási díj mellé az állami támogatást.

- Június 11-ig a kért támogatást még módosíthatják, vagy le is mondhatják, utóbbi eset nem jár pénzügyi szankciókkal.

- Július 30-a a végső határideje annak, hogy a gazdák bemutassák a biztosítóval kötött szereződésüket a megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataloknak (MVH).

- November 1-jéig meg kell fizetniük a termelőknek a teljes biztosítási díjat a biztosítók számára.

- November 15-e a határideje annak, hogy a biztosítók az MVH-nál igazolják, hogy a termelő megfizette a biztosítási díjat.

NAR groupama garancia Mabisz Generali Allianz Füzesi Dániel agrárbiztosítások
Kapcsolódó cikkek