Pénz- és tőkepiac

Már két éve kiderülhetett volna a Libor-botrány

A minnesotai egyetem két végzős hallgatója, Conan Snider és Thomas Youle már 2010 áprilisában közzétett egy dokumentumot, amely szerint vezető globális bankok manipulálnak a Liborral, a világ legfontosabb hitelezési kamatlábával, de egyetlen szaklap sem foglalkozott az üggyel.

Snider, aki jelenleg közgazdász adjunktus, elmondta: az általuk megkeresett gazdasági lapok azzal utasították el az elemzést, hogy az nem fontos és nem is érdekes. Két évvel később Snider és Youle tanulmányára hivatkoznak azokban a perekben, amelyeket a Libor manipulálásában feltehetőleg résztvevő bankok ellen indítottak. Ezek közül a legjelentősebb a Baltimore városa által indított csoportos kereset, amelyben a város azt próbálja bizonyítani, hogy többek között a JP Morgan, a Citi és a Bank of America által végrehajtott kamatmanipuláció következtében jelentős veszteséget szenvedett el.

A két volt hallgató elemzését egyébként azóta sem adták közre, a RIA Novosztyinak nyilatkozva Snider annyit mondott: jelenleg is dolgoznak a cikken és pár hónap múlva derülhet ki, mi lesz a sorsa. Egyébként nem ők vetették fel először, hogy a Libort téves jelentések alapján számolják, a The Wall Street Journal ugyanis már 2008-ban beszámolt erről a feltételezésről. Viszont Snider és Youle voltak az elsők, akik azt állították, hogy a bankok nem eredményeik megszépítése, hanem kifejezetten profitszerzés céljából manipulálják a kamatlábat.

kamatmanipuláció LIBOR
Kapcsolódó cikkek