Pénz- és tőkepiac

A befektetők még a sebeiket nyalogatták, amikor jött az újabb félelem

A javuló konjunktúramutatók hatásának is betudhatók azok a masszív aranyeladások a múlt héten, amelyek visszalökték a sárga fém árfolyamát 1 700 dollár irányába. A meglepően pozitív adatok mellett növekszik ugyanakkor az aggodalom, hogy demokraták és republikánusok az Egyesült Államokban nem állapodnak meg időre a jövő év elejétől életbe lépő automatikus stabilizációs mechanizmusokról, és ettől ismét recesszióba, úgy nevezett „fiskális szakadékba” zuhanhat az amerikai és a világgazdaság – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany igen változékony arcát mutatta az elmúlt kereskedési héten, ami jelentős mértékű ingadozást jelentett mindkét irányba. Hosszútávú befektetők és rövidtávú spekulánsok egyaránt feszülten figyelték a kurzus hirtelen végbemenő vad irányváltásai miatt átmenetileg talán drámainak ható kilengéseket.

Miközben nem világos, hogy a vártnál kedvezőbben alakuló amerikai konjunktúramutatók, egy bróker által rosszul rögzített eladási megbízás, a New York-i határidős kereskedésben még nyitott decemberi pozíciók utolsó napra hagyott lezárása, esetleg egyes nagybankok short-pozícióinak agresszív növelése, vagy az emelkedésre fogadó kereskedési robotok tömeges kistoppolása vezetett-e szerdán a néhány percen belüli szabadeséshez az aranynál, a fizikai teljesítésű aranyalapokba továbbra is rendíthetetlenül áramlik a tőke. Az elmúlt héten ismét rekord rekordot követett az alapok által tartott aranykészletekben. A jellemzően hosszútávú befektetői mentalitást tükröző ETF-eket következetesen találják meg a megtakarításaik számára biztonságos menedéket keresők.

A szerdai áresés után egyes piaci szereplők még a sebeiket nyaldosták, amikor a figyelem már ismét az euróválság és az amerikai „fiscal cliff” körüli aggodalmakra terelődött. A „költségvetési sziklaszirtet” egyrészt a George W. Bush által bevezetett adó- és járulékkedvezmények kifutása jelenti az év végén, másrészt pedig a tavaly az adósságplafon körüli kongresszusi vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott úgynevezett Budget Control Act 2011 életbe lépése 2013. január 1-jén. E kettő együtteséből áll össze az a radikális államháztartási kiigazító csomag, amelynek maradéktalan és azonnali teljesülése esetén az USA gazdasága a „fiskális sziklaszirt" széléről ismét a mély szakadékába zuhanhat.

A fiskális szakadék elkerülése ezért jelenleg a washingtoni törvényhozás legfőbb célja, de az ehhez vezető utat republikánusok és demokraták természetszerűleg máshogy képzelik el. Így nehéz megjósolni, hogy a fennmaradó pár hét elég lesz-e a pártok közötti kompromisszumra, mint ahogy az is kiszámíthatatlan jelenleg, hogy milyen megegyezés születik végül meg. Egy biztos, amennyiben a megengedett időn túl zajlana a huzavona, úgy abból a nemzetközi pénzpiacokon extrém felfordulás kerekedhet, beláthatatlan következményekkel a nemesfémek árfolyamára.

arany aranyár fiscal cliff aranypiac
Kapcsolódó cikkek