Pénz- és tőkepiac

Kiszolgáltatottakká válhatnak a cégek a transzferár-kockázatokkal szemben

Minden korábbinál több a transzferárazással kapcsolatos ellenőrzés és bírságolás napjainkban, iparági tapasztalataink és az EY legfrissebb tanulmánya pedig egyértelműen azt mutatja, hogy kiszolgáltatottakká válhatnak a cégek, ha nem a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák ezen a területen.

Az EY nemzetközi felmérése szerint a vállalatok több mint fele még mindig táblázatkezelő szoftverrel képzi az elszámolóárakat, és csak elenyésző hányaduk rendelkezik ezen a téren naprakész szintű pénzügyi elszámolással. A bírságok megelőzése érdekében a cégeknek alapvető érdeke, hogy az adóhatóságéval legalább azonos szintű módszereket építsenek ki tapasztalt szakértők bevonásával. A hazai példa azt mutatja, hogy az elmúlt három évben a két erre a területre szakosodott osztályt is felállított. A revizorok pedig ma már célzott, nemzetközi szintű továbbképzést is kapnak a témában. Az egyre határozottabb hatósági fellépés eredménye, hogy évről-évre nő a célzott transzferár-vizsgálatok száma és ezzel párhuzamosan a megállapított adóhiány és a kiszabott bírság összege. A terület így egyértelműen továbbra is magas kockázatot jelenthet a cégek számára.

A EY legutóbbi nemzetközi felmérésében részt vevő cégek 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszereik nem megfelelőek az és transzferár kérdések kezelésére. 58 százalékuk mondta azt, hogy még mindig táblázatkezelő szoftvert használ a transzferár-elemzésekhez, és mindössze 7 százalék rendelkezik „nagyfokúan automatizált” rendszerekkel.

A legtöbb cég, a válaszadók 38 százaléka, negyedévente készít pénzügyi elszámolást a transzferárakkal kapcsolatban, 36 százalékuk éves beszámolókra hagyatkozik, és csak elenyésző arányban vannak azok, amelyek napi szinten kontrollálják ezeket a pénzügyi folyamatokat.

Az EY felméréséből az is kiderül, hogy a vállalatok számára egyre fontosabb az elszámolóárakkal kapcsolatos kockázatmenedzsment. Mára a cégek kétharmada számára ez az elsődleges prioritás. A lista második helyén az effektív adókulcs-optimalizáció, a harmadikon a pénzforgalmi szemléletű adóoptimalizáció szerepel.

transzferárazás EY
Kapcsolódó cikkek