Pénz- és tőkepiac

Ezermilliárdot adhatnak vissza a bankok

Mintegy ezer milliárd forintot kell a pénzintézeteknek visszaadniuk az érintett ügyfeleknek a bankok elszámoltatása alapján - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Az ügyfeleknek nincs tennivalójuk, megkapják az elszámolást, azt a bankoknak kell elkészíteniük. Ha változott a lakcím azt érdemes jelezni a bankoknak, de a pénzintézekenek kötelező felkeresni az ügyfeleket. A törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkenhetnek.

Mintegy ezer milliárd forintot kell a pénzintézeteknek visszaadniuk az érintett ügyfeleknek a bankok elszámoltatása alapján - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A bankok elszámoltatásáról szóló jogszabályt elfogadta a frakcióülés, a törvényt a parlament elé terjesztették, szeptember 16-án tárgyalják a jogszabályt és szeptember 24-én fogadhatja el a plenáris ülés. Rogán hangsúlyozta, hogy mintegy négyszáz pénzintézet és 1,3 millió családot érint a bankok elszámoltatása.

Ezekben benne vannak a devizahitelek, a deviza alapú hitelek és a forint alapú hitelek is. Rogán ngayságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelt említett, melyet érint az elszámoltatás. A devizahitelekből 209 ezer a lakáshitelek száma, 260 ezer a szabad felhasználású hitelek száma, 127 ezer a gépkocsihitel és 81 ezer a személyi Az elszámolások alapja, hogy a devizahiteleknél tisztességtelenül jártak el az árfolyamréssel kapcsolatban és egyoldalúak voltak a szerződésmódosítások, amely a díjakat, a kamatot és a költségeket is érintették.

Rogán hangsúlyozta, hogy 400 pénzintézet közül 79 indított pert, így a többséggel egyszerűbb lesz az elszámoltatás. Különbséget tesznek az elszámoltatások során azok között, akik indítottak pert és akik nem. Azok a pénzintézetek melyek pert indítottak (deviza alapú szerződéseknél), január 15-29 között kell értesíteniük az ügyfeleket az elszámolásról. Az ő esetükben már a következő hónapban csökkenhet a törlesztőrészlet. A perelő 79 pénzintézetnek pedig február 14-28. között.

A forinthiteleseknél - a kifogásolt tisztességtelen egyoldalú szerződésmódosítások ügyében - 2015. január 5-12. közé esik majd a perindítás időszaka - közölte Rogán Antal. A nem perelő bankoknak április 16-30. között, a perelőknek pedig augusztus 15-29. között kell elküldeniük az elszámolást a forinthiteles ügyfeleiknek.

Rogán kiemelte, hogy a törlesztőrészletek, miután a két legnagyobb Magyarországon lévő pénzintézet hiteladataiból számoltak, átlagosan 25 százalékkal csökkenhetnek, de természetesen mivel rengeteg féle szerződés volt ezért lehet kisebb de nagyobb mértékű csökkenés is. Akár 30 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztőrészletek.

Rogán hangsúlyozta, hogy 2016. április 30-ig kamatmoratórium lesz, ezek alapján a pénzintézetek nem emelhetnek sem kamatot, díjat és költségeket sem. A lezárt szerződéseknél azok kaphatnak vissza pénzt, akiknek a szerződése 2009. július 16. után zárult le. Az előtte lévő szerződések viszont már elévültek.

A lezárt szerződéseknél a hazai pénzintézeteknél március 1-30. között kell elszámolni. Lapunk kérdésére Rogán azt mondta, hogy a következő hónapban már meg is kaphatják pénzüket az ügyfelek. Hozzátette, hogy az ügyfeleknek nincs tennivalójuk, megkapják az elszámolást, azt a bankoknak kell elkészíteniük. Ha változott a lakcím azt érdemes jelezni a bankoknak, de a pénzintézekenek kötelező felkeresni az ügyfeleket. A végtörlesztéssel élők kivételek, mivel nekik kell kezdeményezni az elszámolást.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, hogy ha az ügyfelek korábban részesültek valamilyen kedvezményben, akkor azt a bank javára jóváírják. Ha az ügyfél nem ért egyet az elszámolással, akkor egy békéltető testülethez fordulhat panaszával. Az elszámolás hitelességét az MNB intézkedései garantálják.

Rogán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a norvég alapból támogatott civil szervezetek ügyében, a magyarországi jogszabályok szerint még ha norvég pénzről is van szó, azokkal is a törvényekkel megfelelően kell bánni. Az Ökotárs alapítvánnyal kapcsolatos rendőri intézkedésről azt mondta, hogy százmilliós ügyekben általában hasonló erejű intézkedések történnek a rendőrség részéről.

elszámoltatás frakcióvezető Rogán Antal pénzintézetek moratórium frakcióülés Bank KDNP Fidesz hitel devizaalapú bankok forinthitel
Kapcsolódó cikkek