A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

A Magyar Államkincstár kezeli és felügyeli a pályázatokat

Az év végéig több száz embert bocsátanak el a regionális fejlesztési ügynökségektől. Az új uniós pályázati rendszerben ezekre az intézményekre már nem számít a kormány.

Csoportos létszámleépítést jelentett be a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség. (DDRFÜ), az év végén 65 állás szűnik meg a Somogy, Tolna és Baranya megye önkormányzatának tulajdonában lévő társaságnál. Egy kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy a 2014–2020-as programozási időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közreműködő szervezete, azaz a pályázatok kezelője és felügyelője a Magyar Államkincstár (MÁK) lesz.

Piaci információk szerint akár 500 ember is az utcára kerülhet a hét regionális ügynökségtől, hacsak nem találnak nekik máshol helyet az intézményrendszeren belül. Kerestük a Miniszterelnökséget, hogy megtudjuk, végeredményben hány szakembert kell elbocsátani, és mi lesz az ügynökségek sorsa, de tíz napja nem válaszoltak kérdéseinkre. Hasonló a csend az ügynökségeknél is.

Eddig egyedül a DDRFÜ igazgatója beszélt a helyzetről a Somogyi Hírlapban, de ennél többet ő sem akart közölni a Világgazdasággal. Mint azt a megyei lapnak elmondta, a csoportos létszámleépítést bejelentették, de ez nem volt meglepetés az érintettek számára, hiszen tavaly év vége óta tudni lehetett, hogy a regionális fejlesztési ügynökség feladatai a 2007–2014-es időszak lezárásával véget érnek. Náluk a bejelentett leépítés azokat érinti, akiknek határozott idejű szerződésük volt. Várhatóan lesz ügynökség, amelyik teljesen megszűnik, s lesz, amelyik valamilyen formában tovább tud működni. A DDRFÜ például nem zárja be a kapukat, hanem a maradék szakembergárdával már nem ellenőrző szervként működik tovább, hanem átáll a másik oldalra, azaz amennyiben a kedvezményezettek igényt tartanak rá, akkor projektmenedzsmentet végez, levezényeli a fejlesztés megvalósítását.

A folyamat illik a kormányzat centralizációs törekvéseibe. Az ügynökségeket tavaly januárban kezdték szétszedni, amikor is az államtól a megyei önkormányzatokhoz kerültek, s egy ügynökségen több megye is osztozott. Ekkor feldarabolták a szervezeteket: mindenkinek jutott valamennyi a szakemberekből.

December végétől azonban maga a funkció szűnik meg, így részben a tulajdonoskora van bízva a hogyan tovább. Az biztos, hogy az intézményrendszer átalakításával jelentkező szakemberigény némiképp felszívja a majdan kirúgottakat. Kell ember a Magyar Államkincstárhoz, de a fővárosba az irányító hatóságokhoz is, szakértő munkatársból hiány van a megújuló intézményrendszerben. Az évek óta tartó elbocsátások, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a régi irányító hatóságok, közreműködő szervezetek megszüntetése, átalakítása ugyanis komoly hiányt hagyott maga után.

Azoknak is van esélyük, akik az államnál nem találnak helyet: a tanácsadói piac ugyan telített, de a megkérdezett vállalkozások nem utasították vissza, hogy alkalmazzanak olyanokat, akik jól ismerik az intézményrendszer helyi viszonylatait.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek