Pénz- és tőkepiac

Jó hír a kártyásoknak

Kártyás vásárlásra buzdítanak a bankok, hiszen a készpénzfelvétel sokba kerül nekik. A legtöbb pénzt a hitelkártyások kaphatják vissza.

Sokat buknak a bankok az ingyenes készpénzfelvételen – legutóbb Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója nyilatkozott erről. A hitelintézeteknek havonta két, összesen legfeljebb 150 ezer forint értékű tranzakciót kell így biztosítaniuk, és bár az ügyfél ezekért nem fizet, a kártyát kibocsátó banknak továbbra is le kell rónia a 0,6 százalékos tranzakciós illetéket, ami 150 ezer forintnál 900 forintot tesz ki. Hiába kerül azonban sokba a bankoknak a készpénzfelvétel, a jelenlegi kártyás vásárlásra buzdító akciók többsége nem a betéti kártyásoknak szól.

A leggálánsabb ajánlatok szinte kivétel nélkül a hitelkártya használatához kapcsolódnak; tavaly az ilyen kártyákhoz kapcsolódó tranzakciók több mint 90 százaléka vásárlás volt, a készpénzfelvétel pedig sosem ingyenes velük, sőt általában több ezer forintba kerül. (A hitelkártyás vásárlások értéke megközelítette az 540 milliárd forintot, a készpénzfelvételeké viszont alig 51 milliárd volt.) A betéti kártyáknál még mindig a készpénzfelvétel dominál. Tavaly 6750 milliárd forintnyi készpénzt vettek fel ilyenekkel, a vásárlások volumene csupán 2436 milliárd forint volt. Betéti kártyából egyébként körülbelül ötször annyi van, mint hitelkártyából, több mint 7,5 millió.

Az aktív hitelkártya-használók a legtöbb hitelintézetnél több tízezer forintot is visszakaphatnak évente. A Raiffeisennél például hitelkártyával akár 120 ezer forintnyi pénzvisszatérítés is járhat, egy átlagos OneCard lakossági ügyfél azonban ennek mintegy ötödét, egy prémium ügyfél pedig a felét húzza be. A CIB-nél is hasonló a helyzet, a hitelkártyások évente 40-60 ezer forintot kapnak vissza. A K&H-nál kártyakonstrukcióktól függően évi 12–60 ezer forint kalkulálható, a Cetelem egy átlagos, havi 80 ezer forintos költésnél évi 10 ezer forint körüli összeget térít vissza a hitelkártyásoknak. Az OTP-nél az Amex hitelkártyákra járhat vissza típusától függően maximum 30-50 ezer forint, a Budapest Banknál legfeljebb 25 ezer forintot kaphatnak vissza a Jóljáró hitelkártya birtokosai.

Több bank döntött úgy az utóbbi időben, hogy a betéti kártyákat is jobban bevonja a vásárlási akciókba. A CIB például a számlacsomagok díjából enged, az FHB karácsonykor adott 5 százalékos kedvezményt azoknak, akik betéti kártyával vásároltak. Az OTP pedig nemrég indított egy akciót, amelynek keretében jó néhány boltban pénz-visszatérítést ad bankkártyás vásárlásnál.

A kereskedőket egyébként a bankok szerint nem nehéz meggyőzni az akciókról. Az ilyen kampányok ugyanis jellemzően növelik a kártyahasználatot, nő a forgalom. Az egyszerű pénz-visszatérítéseket ilyenkor a bank fizeti ki az ügyfélnek, a kereskedők a hitelintézetek beszámolói szerint csak az egyéb, a helyszínen igénybe vehető kedvezményekbe szállnak be.

betéti kártya
Kapcsolódó cikkek