Pénz- és tőkepiac

Csányiék hajójával és Matolcsy unokatestvérével folytatódik az offshore-kiszivárogtatás

Magyar bankárok és üzletemberek is szerepelnek a Panama-papírok újabb kiszivárogtatásában.

Magyarország leggazdagabb emberei közül többen is szerepelnek a Panama-iratokként ismertté vált offshore-dokumentumokban - írta meg a Direkt36.

Mint kiderült, Csányi Sándor OTP-vezér felesége nevén volt egy offshore-cég, amelyet azért hoztak létre, hogy ellássa a bankár hajóján dolgozó személyzet munkáltatói jogait. Csányinak egy máltai cégen keresztül van egy hajója, amelyet a kiszivárgott iratokban jachtként emlegetnek, de a bankár „vitorlás katamarán”-ként hivatkozott rá a Direkt36-nak adott válaszaiban.

Az országosan az MNB-botrányban ismertté vált Szemerey Tamás neve is felbukkan a dokumentumokban: ő 2009-2010-ben volt a tulajdonosa és igazgatója egy Sunjoy Development nevű, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégnek. Az üzletember közölte, hogy a cégbe azért szállt be, mert technológiai fejlesztésekben szeretett volna részt venni Európán kívül, és ezért gyorsan szüksége volt egy külföldi társaságra. Szemerey közölte, hogy unokatestvérének, Matolcsy Györgynek nem szólt az offshore-cégéről.

Más magyarokról is szó esik: a most kiadott iratokban Spéder Zoltán bankár két offshore-cég meghatalmazottjaként szerepel - ő mindkettőről azt közölte, hogy nem volt a tulajdonosuk. Gattyán György internetmilliárdosról pedig már régóta ismert volt, hogy Los Angelesben él, de a Panama-iratokból kiderül az is, hogy hivatalosan is kezdeményezte azt, hogy bevándorlóként letelepedhessen az Egyesült Államokban. Ennek az eljárásnak a részeként hozott létre Nevadában egy céget.

Önmagában az offshore cégek tulajdonlása vagy használata törvényes, és nincs semmi nyoma annak sem, hogy a Panama-iratokban feltűnő magyar üzletemberek visszás módon vagy kifogásolható célra használták volna az offshore-érdekeltségeiket - emelik ki.

panama offshore
Kapcsolódó cikkek