Pénz- és tőkepiac

Csúcson a nyugdíjpénztári befizetések

Rekordösszegű befizetés érkezett tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárakba a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint.

 A taglétszám még mindig enyhén csökken az intézményeknél – az év végén már csak 1,138 millió fő volt –, de ők és munkáltatóik csaknem 111 milliárd forintot fizettek az év során a kasszákba. A megmaradt tagság egyre komolyabban veszi az öngondoskodást.

Az egyéni befizetés egyre több, tavaly már megközelítette a 75 milliárd forintot, vagyis csaknem 13 százalékkal nőtt 2015-höz képest. A munkáltatói hozzájárulások összege 5,5 százalékkal 40,1 milliárd forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos pénztári számlára havonta 8 ezer forintnál is többet fizetnek be. Tekintettel azonban arra, hogy a számlák körülbelül fele inaktív, vagyis nem érkezik rá pénz, az aktív számlákra 15 ezer forintnál is többet utalhatnak havonta.

A számlákról 32,4 milliárd forintot fizettek ki szolgáltatásként, tehát a tagdíjak többsége a megtakarításokat gyarapította. A vagyonkezelők is jól dolgoztak, a befektetési tevékenység eredménye 76 milliárd forinttal járult hozzá az egyenlegekhez. Ez körülbelül 6,5 százalékos átlagos éves hozamot tesz ki, ami elég jó eredmény az állampapírpiaci hozamokhoz képest. Az önkéntes nyugdíjkasszák vagyona az év végére 1264 milliárd forint lett, vagyis egy átlagos egyéni számlán 1,11 millió forint volt.

A hozam ahhoz is hozzásegítette az intézményeket, hogy kiigazítsák a működési eredményüket. Működési szinten ugyanis az önkéntes nyugdíjkasszák még mindig veszteségesek, 715 millió forintos mínuszban zárták a tavalyi évet. Az intézményeknek lehetőségük van azonban arra, hogy az inaktív tagok egyenlegét megcsapolják a minimális kötelező tagdíjra eső működési elvonás összegéig, de csak a hozamok terhére. Ezen a címen 1,13 milliárd forintot vontak le tavaly.

A magánkasszák taglétszáma is csökkent, hat évvel az államosítás után már 58 ezernél is kevesebben vannak. A tagdíjbevétel ezeknél az intézményeknél 389 millió forint volt, a portfóliómenedzserek 19,6 milliárd forintnyi hozamot termeltek, csaknem 9 százalék körüli volt az átlagos hozam. Az év végére a magánkasszák alapjaiban 235,5 milliárd forint volt, az átlagos egyenleg tehát már a 4 millió forintot is meghaladta. A magánkasszák nemcsak a tagdíjakból történő elvonásból, hanem adományokból és újabban már a tagi egyenlegek minimális megcsapolásából is fedezhetik a működésüket. Ennek köszönhetően 2016-ot minimálisan pozitív működési eredménnyel zárták.

önkéntes pénztárak öngondoskodás nyugdíjpénztár nyugdíj
Kapcsolódó cikkek