Pénz- és tőkepiac

A mai napon félmilliárdot kell befizetnie a Beva tagjainak

Idén három alkalommal, március 1-jén kívül még május 2-án és július 1-jén kell a 2015. decemberi törvény alapján átutalni az összeget, amely levonható a társasági adóból.

Idén összesen 5,5 milliárd forintot kell befizetniük a Befektető-védelmi Alap (Beva) tagjainak a Kárrendezési Alapba. A befizetésekből március 1-jén várhatóan 472 millió forint, májusban és júliusban további 2,5-2,5 milliárd forint folyik majd be a kasszába. A Beva-biztosítás alá tartozó ügyfelek átlagos letétállománya arányában határozták meg, hogy az egyes szolgáltatók mennyit fizetnek. Idén három alkalommal, március 1-jén kívül még május 2-án és július 1-jén kell a 2015. decemberi törvény alapján átutalni az összeget, amely levonható a társasági adóból.

„A Kárrendezési Alap a befolyó összeg meghatározó részét a Quaestor- és a Hungária-kötvényekkel rendelkező befektetők kárrendezésére tavaly felvett 44 milliárd forintos, tíz évre szóló éves törlesztésére fordítja” – emelte ki Kiss Krisztina, aki az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezetőigazgató-helyetteseként látja el a Kárrendezési Alap operatív feladatainak irányítását. A piaci hitelt hazai kereskedelmi bankokból álló konzorcium nyújtotta a Kárrendezési Alapnak. (A Quaestor-botrányban ma újabb fordulat állt be az ügyben!)

Az alapba való befizetést a legtöbb hazai szolgáltató le tudja írni a bankadóból – derült ki lapunk körkérdéséből. A Concorde Értékpapír Zrt. szerint ettől függetlenül ez hátrányosan érinti a hazai cégeket a külföldi, határon átnyúló szolgáltatást végző vállalatokkal szemben. A befizetés kedvezőtlen azoknak is, akiknél a nyereség- és a különadó nagysága nem teszi lehetővé a tétel leírását.

A Concorde le tudja írni az összeget, így az nem fogja növelni a kötelező befizetések nagyságát. A cég nem is tervez díjemelést. Hasonló okokból az Equilor Befektetési Zrt. sem módosít a befizetés miatt aktuális díjtételein. A Random Capital elnök-vezérigazgatója, Virág Ferenc szerint a hazai befektetési szolgáltatók többsége ebben a helyzetben van, vagyis az általa vezetett céghez hasonlóan le tudják vonni a befizetési kötelezettségüket a bankadóból.Beck András

quaestor botrány Beva Kárrendezési Alap pénzügyi szolgáltatók
Kapcsolódó cikkek