Pénz- és tőkepiac

Jól járnak a nyugdíjasok az új költségvetéssel

Hamarosan a parlament elé kerül az ország 2018-as költségvetéséről szóló törvénytervezet, a javaslat sok más mellett a jövő évi nyugdíjemelés nagyságát is meghatározza - írja a Magyar Idők. Eszerint a nyugdíjasok idén pluszpénzre, jövőre emelésre számíthatnak.

"Azzal számolunk, hogy a következő évben három százalék lesz az Mivel a polgári kormány 2010-ben azt az ígéretet tette, hogy megvédi a nyugdíjak vásárló-erejét, ezért – s ezt jogszabály is rögzíti – az aktuális mértéke megegyezik a tervezett infláció, vagyis a várható árnövekedés nagyságával. Az idősek járandósága ezek alapján három százalékkal emelkedik 2018-ban" – nyilatkozta a Magyar Időknek Varga Mihály a nemzetgazdasági tárca vezetője.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

A miniszter megjegyezte: ez a nyugdíjemelési módszer az elmúlt években sokat hagyott az idősebb generációknál, voltak ugyanis olyan esztendők, amikor a valós infláció elmaradt a tervezettől, s emiatt a nyugdíjak nagyobb arányban emelkedtek, mint ahogyan a pénz romlott. "A mögöttünk hagyott hat évben, vagyis 2011 és 2016 között az idősek juttatásai átlagosan több mint 23 százalékkal nőttek, az infláció viszont összesen 12 százalék körül mozgott, vagyis a nyugdíjak vásárlóereje mintegy tíz százalékkal javult" – fejtette ki a miniszter. Rámutatott, ezzel gyakorlatilag sikerült visszaadni a szocialisták által elvett 13. havi összegét.

A miniszter szerint amennyiben az éves infláció meghaladja a tervezett mértéket, úgy szóba jöhet idén a ügye is. A pluszpénzek kifizetéséről az inflációs adatok ismeretében, novemberben dönthet a kormány. Fontos célkitűzés, hogy a nyugdíjasok ne a vesztesei, hanem a kedvezményezettjei legyenek a hazai makrogazdasági folyamatoknak - fűzte hozzá Varga.

Varga emelés nyugdíj
Kapcsolódó cikkek