Pénz- és tőkepiac

Csökkenő profit a biztosítóknál

Az életbiztosítások jól teljesítettek az első három hónapban, a nem életág profitja azonban csaknem a kétötödével csökkent.

Csökkent a biztosítók nyeresége az első negyedévben tavalyhoz képest. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a 27, nyilvántartásban szereplő és nem fióktelepként működő hazai cég összesen 15,77 milliárd forintnyi nettó profitra tett szert, ez csaknem 15 százalékkal maradt el a tavalyi háromhavitól. A visszaesés mögött a nem életág romló eredménye áll, a 30 százalékkal megugró kárráfordítások miatt a biztosítástechnikai eredmény is 39 százalékot esett, alig érte el a 6 milliárd forintot. Az életági biztosítástechnika eredménye ezzel szemben 11,5 százalékkal 5,56 milliárd forintra nőtt.

Forrás: MTI

Egyre több embernek van biztosítása, március végére a szerződések száma átlépte a 13 milliós határt. Az életbiztosítások száma megközelítette a 2,4 milliót, a nem életbiztosításoké 10,63 millió fölött történelmi csúcsra jutott. A lakossági vagyonbiztosítások száma is emelkedik: 3,12 millió biztosított ingatlan van. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések száma már 4,94 millió fölött van, cascót 838 ezer autóra kötöttek.

A díjbevétel mindkét biztosítási ágban nőtt, az életbiztosításoké 5 százalékkal 111 milliárd forintra hízott. Növekszik a vegyes életbiztosítások népszerűsége, ezekbe a tavalyinál 10 százalékkal többet, 23,4 milliárd forintot fizettek be az első három hónapban. Az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások továbbra is húzóterméknek számítanak, három hónap alatt 11,5 milliárd forintnyi friss pénz került ezekbe, ez 40 százalékkal több a tavalyinál.

A nem életágon 8 százalékos díjbevétel-növekedést mért az MNB, 143,7 milliárd forintot szedtek be a biztosítók. A kgfb-üzletág még mindig két számjegyű ütemben növekszik, a díjbevétel 12,3 százalékkal 49 milliárd forintra ugrott tavaly óta.

Lassabb dinamikával, de a casco is növekszik, az első negyedévben 20,4 milliárd forintot gyűjtöttek be ezen a címen a hazai cégek, 6 százalékkal többet a tavalyinál. Az pörgése ennek a szektornak is jót tesz. Bár a lakossági vagyonbiztosítások díjbevétele csak 2,3 százalékkal emelkedett, de ezen belül a hitelfedezeti biztosításoké, amelyeket lakáshitelek mellé köttetnek meg a hitelintézetek, két számjegyű mértékben bővült.

A káradatok alapján indokolt lehetett a tavalyi nagymértékű díjemelés a kgfb-nél. Az első negyedévben a biztosítók 23,8 milliárd forintnyi kárt térítettek meg, ez csaknem 35 százalékkal magasabb a tavalyinál. Összesen egyébként 11 százalékkal nőtt a kárkifizetések volumene a nem életágon, komoly megugrás volt egyebek között a lakossági vagyonbiztosításoknál, az utasbiztosításoknál, a baleset-biztosításoknál és a szállítmány- és fuvarbiztosításoknál is.

profit biztosító MNB adókedvezmény életbiztosítás
Kapcsolódó cikkek