Pénz- és tőkepiac

Kitartanak az euró mellett a nagyok

Egyre több jel utal arra, hogy a hónap elején lezajlott piaci volatilitás úgynevezett vol-mageddonja szinte teljesen kimúlt.

A február eleji tőzsdei flash crash óta a jelentősebb instrumentumok addigi árfolyam-alakulása gellert kapott az megjelenésétől, illetve az állampapírpiaci hozamok alakulásától. Legutóbb az új amerikai Fed-elnök, Jerome Powell kijelentései bátortalanították el a részvénybefektetőket.

Az intézményi befektetők hangulatát az elmúlt egy hónap látszólag nem rengette meg
Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtti nyilatkozatában kijelentette, hogy a további fokozatos kamatemelések elősegítik a Fed inflációs és foglalkoztatási célkitűzéseit. Powell olyan észrevételeket is tett, amelyek azt sugallták, hogy a kamatemelésnek van további tere. A „kérdések és válaszok” szakaszban kijelentette, hogy a legfrissebb adatok növelik bizalmát, hogy az infláció magasabb lesz, s a gazdasági kilátások erősödnek a decemberi ülésre. Ezt a magabiztos retorikát követve a Fed Funds Futures – vagyis az irányadó kamatra kötött – ügyletek 70 százalékos esélyét jelzik annak, hogy idén legalább három kamatemelés lesz.

Kicsit részletesebben a márciusi emelést szinte teljesen beárazták, a 25 bázispontos kamatemelés esélye 83,1 százalék. A következő negyedszázalékos lépést leginkább júniusra várják, amelynek valószínűsége 69,8 százalék, a harmadiké pedig decemberben 39,4 százalék. A negyedik emelés esélye decemberre 25,2 százalék; ennek az értéke egy hónapja még csak 19,64 százalék volt.

A dollárerősödés, illetve az eurógyengülés február eleje óta tartó folyamatának hátterében feltehetően – a kamatemelési és inflációs várakozások felerősödésén kívül – az is állhat, hogy a februárban megjelenő makroadatok, a Citibank által számított CESI indexcsalád értékei szerint a megjelent európai statisztikák rosszabbul teljesítettek a várthoz képest, mint az amerikaiak. A CESIUS értékei 30–50 pont között maradtak, míg a CESIEU értékei folytatták a január közepén megkezdett csökkenést, és nulla pont közelébe csúsztak.

Az intézményi befektetők hangulatát azonban, úgy tűnik, az elmúlt egy hónap nem rengette meg alapjaiban. Például az euró határidős nettó vételi pozíciói ugyan csökkentek a január 30-i csúcs (148 742 darab, egyenként 125 ezer euró értékű pozíció) óta, és 126 126 darabnál állnak a február 20-i adatok szerint, de ez az előző héthez (127 289) képest lényegesen kisebb csökkenés. Természetesen az említett adatok még nem tartalmazzák az elmúlt héten megjelent amerikai inflációs adatot, Jens Weidmann beszédét, amelyben a Bundesbank vezetője elmondta, nincs ok arra, hogy már idén megszüntessék az EU mennyiségi lazítási programját, s fontos, hogy az fokozatosan és megbízhatóan csökkentse a monetáris ösztönzést, ahogy az infláció lehetővé teszi. Az Európai Központi Bank (EKB) legvalószínűbb, Mario Draghit követő új elnökének szavai tehát igyekeztek visszafogni a valutaunió jegybankja által működtetett eszközvásárlási program mielőbbi megszüntetésével kapcsolatos várakozásokat.

Az amerikai dollár „helyettesítő terméke”, az arany még érdekesebb képet ad. A február 20-i adatok szerint a nettó határidős vételi pozíciók mennyisége a megelőző héthez (175 606 darab, egyenként 100 uncia arany értékű pozíció) képest még emelkedni is tudott (190 972). Itt is igaz azonban, hogy ez kevesebb a január 23-i lokális csúcshoz (214 684) viszonyítva.

A fedezeti alapok és más spekulánsok a legnagyobb értékben teszik meg rövid távú tétjeiket a magasabb amerikai kamatlábakra fogadva. Ezek világos jelei annak, hogy a hónap elején lezajlott piaci volatilitás vol-mageddonja szinte teljesen kimúlt. Az Eurodollar (kötvény) határidős spekulatív nettó eladási pozícióinak összege az Árutőzsdei Kereskedelmi Bizottság (CFTC) szerint február 20-án záruló héten 3,65 millió kontraktust ért el. Ez az előző héthez képest több mint 245 ezer darabos növekedés, a nettó eladási pozíciók hatodik heti növekedése volt. Ha a következő adatcsomagban legalább további 41 934 emelkedés lesz, az azt jelenti, hogy a február a legnagyobb havi változást hozta a magasabb kamatokra tett fogadásoknál.

A VIX volatilitásindex határidős nettó vételi pozícióinak száma egészen 59 550-re csökkent, ez jóval alacsonyabb, mint a 2005. február 6-i 85 818-as rekordérték. Tehát a spekulánsok lassan kezdik újból felépíteni pozícióikat az alacsonyabb amerikai részvénypiaci volatilitást illetően.

Az euró-dollár kurzusra és az arany dollárban számolt árfolyamára is igaz, hogy az utóbbi napokban tovább csökkent. A kettő közül inkább az arany tűnik olyannak, amely a Trump-ralinak nevezett emelkedés trendvonalát megtörheti, s újra 1250 közelébe csökkenhet.

 

tőzsde flash crash euró volatilitás
Kapcsolódó cikkek