Pénz- és tőkepiac

Bukóban a hazai alapok kétharmada

A befektetési alapok többsége mínuszban jár az idén. Néhány alapkezelőnek sikerült a bukások közepette is jó teljesítményt elérnie. Az olajpapírok és az amerikai napelemgyártók nyerő választásnak bizonyultak.

Nem indult túl fényesen az idei év a befektetési alapok számára. Négy hónap után a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének adatai szerint a konstrukciók nagyjából kétharmada mínuszban áll, a több mint 700 alap közül 5 szá­zalék fölötti pluszban csak egytu­catnyi van. Az eddigi győztesek közül kiemelkedik a Dialóg Expander Alap, amely több mint 15 százalékot szedett magára.

Az amerikai napelemes cégek árfolyama emelkedett, miután Trump bevezette az acélra a védővámokat
Forrás: AFP/Mark Ralston

A kiemelkedően kockázatos konstrukcióban a havi portfóliójelentések szerint azzal szakított az idén nagyot, hogy olajipari vállalatok részvényeibe fektetett, amelyek árfolyama együtt emelkedett a fekete aranyéval.

Hosszú távon egyébként ez az alap nem tartozik a győztesek közé, tíz évvel ezelőtti indulása óta az évesített átlaghozama mínusz 3,5 százalék körül van, az árfolyama pedig nem egészen 70 fillér, vagyis azok, akik a kezdetekkor ebbe fektették a pénzüket, már 30 százalékot buktak.

A részvényalapok közül a román, a latin-amerikai és a klímaváltozás-tematikájúak értek el viszonylag jó hozamot ebben az évben.

A bukaresti tőzsdeindex csaknem 13 százalékos pluszban jár az idén, az Accorde Alapkezelő román részvényalapjának lakossági forintos sorozata is csaknem 10 százalékot emelkedett az év eleje óta. A Generali Amazonas latin-amerikai részvényalap több mint 5,2 százalékot emelkedett az idén, és a többi részvényalaphoz hasonlóan magas kockázatúnak számít.

Indulása óta – ami 2010 őszén volt – mínuszban áll a konstrukció, így az idei rali csak szépíteni tudta az eddigi eredményeit. Viszont szerény pluszban van már a tíz évvel ezelőtt elrajtolt OTP Klímaváltozás 130/30-as alap, amely az év eleje óta 3,76 százalékot szedett magára.

Amerikai napelemes cégek papírjaival nyert az alap. Ezek árfolyama emelkedett, miután Donald Trump amerikai elnök bevezette az acélra a védővámokat. Azt feltételezte ugyanis a piac, hogy a kínai importnapelemek piacra jutását is megnehezítik majd

– nyilatkozta Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Segített emellett még az is, hogy a szakember január végén visszavágta az alapban a részvények arányát, mielőtt még turbulenssé vált a piac.

Az abszolút hozamú alapok között is a Dialóg konstrukció vitte az idén a prímet. Az Octopus, a Dialóg Euró és a Sovereign PB alapok is a toplista élmezőnyébe kerültek. A csaknem 8,8 százalékot emelkedő Octopus a portfóliójelentések szerint januárban, februárban és márciusban is nyereséget ért el.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

RÉSZVÉNYEK napelemes cégek befektetési alapok
Kapcsolódó cikkek