A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Nagyon viszik a nyugdíjbiztosításokat

A biztosítók nyugdíjbiztosításokból származó díjbevétele közel egyharmadával növekedett tavaly, miközben a teljes piac nem egészen 7 százalékos éves bővülést ért el. A nyugdíjbiztosítási terület viszonylag koncentrált, ám nagy a verseny az élbolyban lévő szolgáltatók között.

Folytatódott tavaly az erőteljes növekedés a nyugdíjbiztosításoknál: a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a biztosítók 2017-ben 58,65 milliárd forintos díjbevételt értek el ezen a területen, ami 32,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A díjbevétel növekedésének üteme ugyan lassul – 2016-ra még 52,7 százalékos emelkedést mutatott ki a Mabisz –, de ez annak tulajdonítható, hogy néhány éves konstrukcióról van szó, és a bázis évről évre gyorsan növekszik.

Fotó: Vémi Zoltán

A nyugdíjbiztosítások egyre fontosabb szeletét jelentik az életbiztosítási területnek és a teljes piacnak is: a szervezet adatai szerint a szektor díjbevétele tavaly nem egészen 7 százalékkal bővült, az életbiztosításoknál pedig 4,8 százalékos volt a növekedés. A díjbevétel látványos növekedése mellett az ügyfelek száma is emelkedik: a Mabisz éves eredményeket bemutató sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a nyugdíjbiztosítási szerződések száma december végén már 250 ezer környékén mozgott, miközben egy évvel korábban még a 200 ezret sem érte el.

A Mabisz részletes statisztikáiból az is kitűnik, hogy a nyugdíjbiztosítások piaca viszonylag koncentrált: 2017-ben az öt legnagyobb díjbevétellel rendelkező biztosító részesedése 60,7 százalékot ért el, ami néhány tizedszázalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. (Tavaly 16 szolgáltató foglalkozott ezzel a konstrukcióval a magyarországi piacon.)

A legnagyobb szereplők eloszlása meglehetősen kiegyensúlyozott: a piacvezető NN Biztosító részesedése a díjbevétel alapján 14,25 százalék volt 2017-ben, ám az utána következő Generalié is 13,09, a szintén dobogós Aegoné pedig 12,99 százalék. A legnagyobb szereplők közötti szoros versenyre utal az is, hogy az ötös élboly biztosítói közül egyiknek sem változott drasztikusan a díjbevétel alapján kalkulált részesedése: a legnagyobb kilengést az Aegon produkálta, amelynek díjbevétel alapján mért súlya 11,9-ről 13 százalék közelébe emelkedett egy év alatt.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek