Pénz- és tőkepiac

Elmaradt a nagy forintfordulat

Úgy tűnik, a jövőben az MNB visszatérhet a nagy centrumjegybankokkal tandemben történő szigorításhoz.

Az elmúlt hetekben látványosan erősödött a forint, a folyamatot a hazai adószűrt emelkedő trendje miatt „beígért” monetáris szigorítással kapcsolatos piaci várakozások katalizálták. A piaci konszenzus szerint emiatt az MNB a nemzetközi trendektől függetlenül is szigoríthat, ez pedig számos rövid távú kereskedési pozíciót nyittatott ki az erre szakosodott szereplőkkel. További segítség lehetett, hogy eközben az EKB és a Fed részéről is megszűnt a további szigorítással kapcsolatos retorika. A várt monetáris politikai divergencia a devizaárfolyamok egyik fő hajtóereje, nem volt véletlen tehát a forint jó szereplése.

Fotó: Shutterstock

Az MNB döntése igencsak meglepte a piaci szereplőket. A kamatfolyosó alsó sávjának 10 bázispontos megemelése a várakozásnak megfelelő volt ugyan, de a jegybank hangsúlyozta, hogy egyszeri lépésről van szó. Ez már önmagában nagy meglepetésként hatott, ráadásul számos spekulatív vételi pozíció volt kinyitva a további erősödés irányába, ennek volt köszönhető a hirtelen fordulat. A hazai deviza így régiós „szektortársaival”, a lengyel zlotyval és a cseh koronával szemben is érezhetően gyengült – ezekben az országokban egyébként szigorúbb a monetáris politika, azaz alacsonyabb infláció mellé magasabb nominális kamatszint társul.

A döntést több ok mellett leginkább az magyarázza, hogy a hazai szolgáltató szektor bér- és így inflációs nyomásával szemben áll egy gyengülő nemzetközi konjunktúra, főként az autóiparban, ennek hatásai hónapokon belül hazánkban is érezhetők lesznek. Nem lesz emiatt inflációs fordulat itthon, de kisebb lehet az ipari munkaerő iránti kereslet, ami a béremelkedés ütemét is csökkentheti. Az elmúlt három év béremeléseivel együtt egy erősödő forint pedig vélhetően nem volt kívánatos a jegybank számára.

Valahogy úgy érezheti magát az MNB, mint a fürdőzők a Balatonnál egy meleg nyári napon: remek az idő, de a távolban már látszanak a viharfelhők.

Úgy tűnik, a jövőben az MNB visszatérhet a nagy centrumjegybankokkal tandemben történő szigorításhoz. Mivel azonban a forint a világ egyik legkisebb (ha nem a legalacsonyabb) reálkamatát kínálja, és ebben most elmaradt a fordulat, a csalódottság táplálta piaci reakció látszik az árfolyamban.

STRATÉGIA EKB deviza euró/forint MNB
Kapcsolódó cikkek