Pénz- és tőkepiac

Ide nekem az 5G-t is, meg a 6G-t is!

Az 5G kiépítéséhez szükséges technológiák, eszközök gyártásában a Huawei vezető szereplő globálisan.

A címben szereplő üzenetet még február 21-én tette közzé Donald Trump amerikai elnök a Twitter-oldalán. A történet szépsége, hogy a 6G-sztenderdek még nincsenek is definiálva, vélhetően az 5G utáni mobilhálózatot nevezik majd így. Az 5G viszont már létezik, és ebben látjuk a következő időszak nagy lehetőségeit a technológiai szektorban.

De mi is az az 5G? Az ötödik generációs vezeték nélküli mobilhálózaton, a 800 megahertzes adatátviteli sebesség révén lehetővé válik a másodpercenként akár 35,46 gigabites sávszélesség elérése is. A rendszer a 4G-hez képest nagyobb kapacitású, nagyobb lefedettségű, támogatja az IoT-t, a virtuális valóságot is, épülhet rá önvezető megoldás és az okosvárosok rendszere is.

Lowell McAdam, a Verizon vezérigazgatója a 2018-as IBM Think konferencián azt mondta, hogy a felhasználóknak elég lesz egy hónapban egyszer tölteniük az 5G-képes telefonjaikat, mivel a számítási feladatok már nem a mobilokon, hanem a hálózat más részén fognak megvalósulni. Mások ezt a nyilatkozatot úgy kommentálták, hogy csak a legoptimálisabb esetben valósulhat meg.

Az 5G kiépítéséhez szükséges technológiák, eszközök gyártásában a Huawei vezető szereplő globálisan, de az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban biztonsági kockázatokra hivatkozva folyamatosan súlyos szankciókkal sújtotta a céget; ám pár nappal ezelőtt részlegesen mégis kiegyezett a vállalattal. De ez a sztori nem itt ér véget, ebben biztosak lehetünk.

A Huawei mellett más vállalatok is jelen vannak az 5G piacán – Skyworks Solutions, Qorvo, Xilinx –, ezek szintén nagyobb megrendelésekben bízhatnak. Az 5G 2019 elejétől már elérhető Dél-Koreában, és előreláthatólag 2020-ra kiépítik Kínában és az USA-ban is. Az említett cégek bevételeinek jelentős része Kínából származik, ezért az USA és Kína közötti kereskedelmi háború miatt volatilis időszakon vannak túl a részvényeik. Véleményünk szerint ezek a cégek az 5G-technológia elterjedésével további megrendeléseket kaphatnak az elkövetkezendő években.

STRATÉGIA 5G
Kapcsolódó cikkek