Pénz- és tőkepiac

Csökkenő profitok, csúcsdöntő S&P

A tengerentúlon 2019 első két negyedéve a vállalati profitok minimális visszaesését mutatta.

A tengerentúlon 2019 első két negyedéve a vállalati profitok minimális visszaesését mutatta, amennyiben az S&P 500-at kitevő vál­la­latokat nézzük. A harmadik negyedévben folytatódhat ez a tendencia, ugyanis a jelentési szezon feléhez közeledve 3,5 százalékos profitcsökkenést vetítenek előre az elemzők a teljes negyedévre. Mindeközben az idén az S&P 500 már több mint 20 százalékkal emelkedett. Ez csak első ránézésre ellentmondásos, de ha a múltba tekintünk vissza, láthatjuk, hogy gyakorlatilag a papírforma érvényesül.

A BlackRock számításai szerint 1965 óta átlagosan 13 százalékot ért el az S&P 500 éves hozama, ha nem nézzük azokat a periódusokat, amikor recesszióban volt a gazdaság. Ezen belül profitrecesszió idején (amikor legalább két egymást követő negyedévben visszaesést mu­tatott az S&P 500-at kitevő cégek összesített egy részvényre jutó profitja) 18 százalék volt az átlagos hozam, azaz kifejezetten jól teljesített ilyenkor a részvénypiac.

A piaci árazások arra utalnak, a befektetők örömmel fogadták, hogy sikerül elkerülni az általános gazdasági recessziót. A részvénypiac jó teljesítménye mellett a Fedre vonatkozó kamatcsökkentési várakozások is erről tanúskodnak, ugyanis a mostani újabb, immáron harmadik 25 bázispontos kamatvágás után egyelőre nem számol több hasonlóval a piac a következő fél évben. Ez pedig nem sugall recessziós környezetet.

A kérdés az, hogy a gazdaság tényleg meghálálja-e a belé vetett bizalmat. Ha a beszerzésimenedzser-indexek alakulását nézzük, egyelőre nem körvonalazódik érdemi fordulat a gazdasági lassulásban, eközben azonban a belső fogyasztás továbbra is erősnek tűnik, a feszes. A jelentési szezon is vegyes képet mutat.

Összességében a mostani gazdasági környezet még nem ad feltétlen okot arra, hogy érdemben csökkentsék a befektetők a részvénysúlyokat, ám érdemes lehet óvatosabbnak lenni és defenzívebb szektorokat preferálni addig, amíg nem körvonalazódik egyértelműen egy pozitív gazdasági fordulat.

profit S&P-index
Kapcsolódó cikkek