Pénz- és tőkepiac

Hogyan kell Babakötvényt igényelni, és mennyit takaríthatunk meg vele?

A az egyik legnépszerűbb gyermek megtakarítási forma. Ezt pedig mi sem mutatja jobban annál, hogy június végéig már több mint 217 ezren igényelték. A sikerhez nagyban hozzájárult az is, hogy nem kell rendszeresen megtakarítani, ugyanakkor rendkívül egyszerűen igényelhető.

A cikkben megmutatjuk, miként tudjuk elindítani és azt is, hogy mekkora összeget spórolhatunk meg a segítségével, gyermekünk felnőtt korára.

Fotó: PR

A Kincstári start-értékpapírszámla és a Start számla körüli bonyodalmak

Mindjárt az elején érdemes tisztázni egy félreértést, ami a start számlát és a Kincstári start-értékpapírszámlát lengi körül.

Olyan kifejezés ugyanis, hogy Start számla nem létezik – csak a köznyelvben terjedt el. Persze lényegesen egyszerűbb így hívni, mint Kincstári start-értékpapírszámlának, ezért a cikkben konzekvensen mi is így nevezzük majd.

(Ez kicsit olyan, mint a „sárga csekk”, hiszen hivatalosan az sem létezik – az igazi neve készpénzátutalási megbízás.)

A bonyodalmakat még tovább fokozza, hogy létezik egy ún. Kincstári letéti start-számla is. Erre a számlára kerül az az életkezdési támogatás, amit az állam automatikusan, tehát külön kérés nélkül, biztosít minden 2005. december 31-e után született gyermek részére.

Ez az összeg 42.500 forint, ami ezen a letéti számlán pihen a gyermek felnőtt koráig.

Ahhoz, hogy ez kamatozni tudjon, át kell vezetni a Start-számlára, hogy ott Babakötvénybe fektetve kamatozzon.

Babakötvény indítása

Mivel a Babakötvény egy állampapír, amit a Start-számlán “fialtathatunk”, ezért először számlát kell nyitni.

A járvány előttig Babakötvényt kizárólag az Államkincstár valamely ügyfélszolgálatán lehetett igényelni. Azonban április végétől már online is indítható – ügyfélkapun keresztül – ami nagy könnyebbség a szülők számára.

Érdemes tudni, hogy magán a Start-számlán két alszámla található:

  • Egy ügyfélszámla
  • És egy értékpapírszámla
  • Az előbbire érkeznek a befizetéseink, amiket aztán automatikusan átvezetnek az értékpapírszámlára, ahol az összeget Babakötvénybe fektetik. Erről található egy nagyon részletes útmutató, amelyet érdemes elolvasni.

    Kamatok

    Az éves kamatot minden esetben a magyar gazdaság teljesítménye határozza meg. Azonban 3%-os garantált kamatot kaphatunk a befektetésünkre. Az állami támogatás összege pedig évi 6000 forint (10%), amit havi 5000 forint befizetésével maxolhatunk ki.

    A Babakötvény előnyei

  • A befizetések után 10%-os állami támogatás jár, legfeljebb évi 6000 forint értékben.
  • Mivel a Babakötvény egy állampapír, így állami garancia jár jár.
  • Nincsenek külön költségei a számlavezetésnek, továbbá a be-, illetve kifizetésnek sem.
  • Nem kell adót, járulékot és illetéket fizetni.
  • Nem szükséges havonta megtakarítani
  • Hátrányai

  • Csak és kizárólag 18 éves kor után vehető fel
  • 18 éves kor után már nem gyűjthetünk rá
  • Kötött – csak állampapírba fektethetünk
  • Mennyi pénzt takaríthatunk így meg?

    A kérdésre a válasz nagyban függ attól, hogy mikor indítjuk a megtakarítást, illetve mekkora összeget spórolunk meg havonta. Nem túlzás azonban azt állítani, hogy egy időben elkezdett gyermek megtakarítással, és rendszeres havi befizetéssel milliomossá tehetjük a gyermekünket 18 éves korára.

    Nézzük is meg részletesen, egy példával!

    Kiss Angéla már gyermeke születésekor vásárolt Babakötvényt. Minden hónapban 5000 forintot rakott félre, ami éves szinten 60.000 forint – azonban erre megkapta a 10%-os állami támogatás. Így a befizetései után 66.000 forintnyi pénz gyűlt össze minden évben.

    Az életkezdési támogatás mértéke 42.500 forint

    Az összes befizetés 1.140.000 forint (19 évvel kell számolni, nem pedig 18-al)

    Állami támogatás: 114.000 forint

    Összes kamat: 480.948 forint

    Összes felvehető összeg: 1 777 448 forint

    Ebbe az összegbe az inflációt is belekalkuláltuk – tehát kb. ekkora összeget tud felvenni a gyermekünk 18 éves kora után.

    A 3%-os reálkamat (infláció feletti kamat) tehát minden esetben garantált – akkor is, ha defláció van, ami egy igencsak nyomós érv lehet e mellett.

    Mivel rengeteg családnak okoz problémát, hogy rendszeresen, havi szinten félretegyen ekkora összeget, így a legnagyobb előnye is ebben rejlik. Ugyanis, ahogyan már feljebb is írtuk, nem szükséges minden hónapban megtakarítani.

    Ebben az esetben azonban jóval kisebb összeget takaríthatunk meg.

    Amennyiben azonban havi szinten többet, akár 8-10 ezer forintot is félre tudunk rakni gyermekünk jövőjére, úgy megéri egyéb alternatívák – gyermekcélú életbiztosítások – után nézni, amik már jóval nagyobb reálkamatot is adnak – konstrukciótól függően.

    babakötvény gyermek megtakarítás babakötvény igénylése
    Kapcsolódó cikkek