Pénz- és tőkepiac

Visszatért a kisbefektetők étvágya

Az áprilisi stagnálást követően, májusban több mint kétszázmilliárd forinttal nőtt a háztartások értékpapírvagyona. A lakosság százmilliós tételben vásárolt kötvényeket, de a részvénypiacon is rendkívül aktívak maradtak a magánbefektetők, és kockázatvállalásuk ezúttal is kifizetődött.

A koronavírus-járvány okozta első sokk után újra megjött a lakosság kedve a befektetésekhez, az utolsó tavaszi hónapban 190 milliárd forint értékben vásároltak a különböző értékpapírokból. A tetemes tőkebeáramlás mellett a meglévő befektetéseik értéke szerény mértékben, de ugyancsak emelkedett,

a hozamokon elért 23 milliárddal együtt 213 milliárd forinttal gyarapodott a háztartások értékpapír-állománya. A tranzakciók és az árfolyamváltozások eredőjeként egy hónap alatt 1,7 százalékkal, 12 659 milliárd forintra nőtt a lakossági számlákon lévő befektetések egyenlege

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

A befektetők minden főbb eszközkategóriában növelték kitettségüket, a portfóliójuk legnagyobb részét alkotó állampapírokból ezúttal 120 milliárd forintnyit vásároltak. Változatlanul a hosszú lejáratú forintkötvény a sláger, amelyből 175 milliárdnyi fogyott májusban. Az egy évnél rövidebb kamatperiódusú állampapírokból 57 milliárd forintot váltottak vissza, a devizában kibocsátott kötvényeikből pedig kétmilliárd forintnyit adtak el.

Fotó: Laufer László/DN

A befektetési alapok értékesítése három hónap után ugyancsak visszatért a pozitív tartományba. A háztartások 23 milliárd forintnyi friss tőkét helyeztek el befektetési jegyekben, a portfóliómenedzserek kezelésére bízott pedig hétmilliárd forintot fialt a vizsgált időszakban.

Rendkívül aktív maradt a lakosság a tőkepiacon is, részvényekből az áprilisi 52 milliárd forint után újabb 47 milliárd forintért táraztak be a befektetők, akik a kora tavaszi zuhanást követő tőzsdei raliból szerették volna kivenni a részüket.

Kockázatvállalásukat ezúttal is visszaigazolta a piac, az árfolyamok visszarendeződése 21 milliárd forintot hozott a részvénykitettséget vállaló befektetők konyhájára. A háztartások tőzsdei megtakarítása a két egymást erősítő kedvező folyamat révén 11 százalékkal az idei csúcsra, 671 milliárd forintra ugrott.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

részvény kötvény MNB lakossági befektetők Értékpapír
Kapcsolódó cikkek