Pénz- és tőkepiac

Visszatért a kisbefektetők étvágya

Az áprilisi stagnálást követően, májusban több mint kétszázmilliárd forinttal nőtt a háztartások értékpapírvagyona. A lakosság százmilliós tételben vásárolt kötvényeket, de a részvénypiacon is rendkívül aktívak maradtak a magánbefektetők, és kockázatvállalásuk ezúttal is kifizetődött.

A koronavírus-járvány okozta első sokk után újra megjött a lakosság kedve a befektetésekhez, az utolsó tavaszi hónapban 190 milliárd forint értékben vásároltak a különböző értékpapírokból. A tetemes tőkebeáramlás mellett a meglévő befektetéseik értéke szerény mértékben, de ugyancsak emelkedett, a hozamokon elért 23 milliárddal együtt 213 milliárd forinttal gyarapodott a háztartások értékpapír-állománya. A tranzakciók és az árfolyamváltozások eredőjeként egy hónap alatt 1,7 százalékkal, 12 659 milliárd forintra nőtt a lakossági számlákon lévő befektetések egyenlege – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

A befektetők minden főbb eszközkategóriában növelték kitettségüket, a portfóliójuk legnagyobb részét alkotó állampapírokból ezúttal 120 milliárd forintnyit vásároltak. Változatlanul a hosszú lejáratú forintkötvény a sláger, amelyből 175 milliárdnyi fogyott májusban. Az egy évnél rövidebb kamatperiódusú állampapírokból 57 milliárd forintot váltottak vissza, a devizában kibocsátott kötvényeikből pedig kétmilliárd forintnyit adtak el.

A befektetési alapok értékesítése három hónap után ugyancsak visszatért a pozitív tartományba. A háztartások 23 milliárd forintnyi friss tőkét helyeztek el befektetési jegyekben, a portfóliómenedzserek kezelésére bízott pedig hétmilliárd forintot fialt a vizsgált időszakban.

Rendkívül aktív maradt a lakosság a tőkepiacon is, részvényekből az áprilisi 52 milliárd forint után újabb 47 milliárd forintért táraztak be a befektetők, akik a kora tavaszi zuhanást követő tőzsdei raliból szerették volna kivenni a részüket. Kockázatvállalásukat ezúttal is visszaigazolta a piac, az árfolyamok visszarendeződése 21 milliárd forintot hozott a részvénykitettséget vállaló befektetők konyhájára. A háztartások tőzsdei megtakarítása a két egymást erősítő kedvező folyamat révén 11 százalékkal az idei csúcsra, 671 milliárd forintra ugrott.

A növekvő megtakarítási kedv a hosszú távú befektetéseknek is kedvezett. A hazai ügyfelek 1349 új tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak, a hó végén nyilvántartott, mintegy 287 ezer TBSZ-számlán lévő vagyon pedig 23 milliárd forinttal gyarapodott. Az ötéves lekötési periódust követően adómentességet biztosító konstrukciókon ezáltal már 2696 milliárd forint szerepelt, ami csaknem 1 százalékos bővülés. A nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) évek óta tartó csökkenése nem tört meg májusban sem.

A befektetők újabb 228 nyugdíjcélú kontót szüntettek meg, a valamivel több mint 102 ezer NYESZ-számla összesített egyenlege azonban így is 4,5 milliárd forinttal emelkedett, mintegy fél év után először. A hó végi 418 milliárd forintos eszközérték 1 százaléknál nagyobb többletet mutat.

A lakossági megtakarításoknál némileg kisebb ütemben, 1,3 százalékkal, 49 579 milliárd forintra emelkedett a forgalomban lévő teljes hazai értékpapír-állomány, amely ezzel ismét a koronavírus-pánikot megelőző, február végi szint közelében jár. Ennek alapján úgy tűnik, a hazai befektetések viszonylag hamar kiheverték a tavasz elején elszenvedett, bő kétezermilliárd forintos zuhanást. A vagyongyarapodás nagyobb részben az élénkülő befektetési kedvnek tudható be, a tranzakciók ugyanis 470 milliárd forinttal növelték a megtakarítások értékét, ehhez a hozamok több mint 150 milliárd forintot tettek hozzá.

részvény kötvény MNB lakossági befektetők Értékpapír
Ezek is érdekelhetik