Pénz- és tőkepiac

Kinyílt a régiós indexolló

Az Erste szerint feltűnően alulteljesítő a magyar piac.

A magyar piac egyre inkább lemaradó, nemcsak a nagy nemzetközi indexekhez, hanem a regionális versenytársakhoz képest is. A múlt héten a BUX volt a legrosszabbul teljesítő index, míg Varsó vagy Prága elég jól muzsikált, s emelkedni tudott. De a régiós devizák mozgását tekintve is lemaradó a magyar forint.

Mintha valamilyen magyar specifikum lenne ebben az alulteljesítésben

– vélekedett Miró József, az Erste vezető elemzője, aki mai kommentárjában arra hívja fel a figyelmet, hogy

a meglepően gyenge magyar beszerzésimenedzser-index egy lehetséges magyarázattal szolgál.

A magyar BMI márciusban már második hónapja maradt a vízválasztónak számító 50 pont alatt, ami recessziós szignál. Miközben az ipari beszerzésimenedzser-indexek tovább emelkedtek a régióban, és 55 pont környékén vagy éppen afölött járnak, ami közelgő konjunktúrára utal.

Fotó: Földi D. Attila / VG

Habár a magyar és régiós esetben csak moderáltan szoktunk ezekre az indexekre alapozva befektetési döntést hozni – folytatta az Erste vezető elemzője –, a jelenlegi helyzetben az index március eleji vagy éppen az április 1-i publikálását követően markáns elválás figyelhető meg a tőzsdei indexek teljesítményében is. Ez pláne igaz az április elsején publikált második gyenge BMI-adat esetében, ami már nem igazán írható a véletlen számlájára.

Azóta a BUX 6 százalékot esett, míg a prágai PX vagy a varsói WIG 5, illetve 3 százalékot emelkedett. Ez a cirka 10 százalékos olló erőteljes változásnak számít három hetes időtávon

– tette hozzá Miró József.

Erste tőzsde régiós piac BUX WIG magyar piacok BMI beszerzésimenedzser-index (BMI) PX
Kapcsolódó cikkek