Pénz- és tőkepiac

Áprilisban maga mögé utasította a mezőnyt a BUX újonca

Míg a meghatározó nyugati piacokon a gazdasági növekedést övező derűs várakozások jellemzők, addig térségünkben is érezhető a kiéleződő orosz–ukrán viszály.

Szeszélyes arcát mutatta az április a tőkepiacokon is, miközben a főbb részvénypiacokon múlt hónapban is kitartott az optimizmus, a magyar börzére több hónapos emelkedés után megérkezett a korrekció, a vezető részvényindex, a BUX hullámzó teljesítményt követően 2,6 százalékot ereszkedett.

Míg a meghatározó nyugati piacokon a gazdasági növekedést övező derűs várakozások, valamint a rendkívüli eszközvásárlási programok mérséklésével továbbra sem siető jegybankok nyújtotta pénzbőség is felfelé hajtotta az árfolyamokat, addig térségünkben és a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is érezhető hatást gyakorolt a hónap első felében az ismét kiéleződő orosz–ukrán viszály.

A katonai konfliktus enyhülésével a befektetők is derűsebb hangulatban folytatták a kereskedést, a BUX-nak azonban így is csak részben sikerült lefaragnia az esést április végéig.

Fotó: VG

A hazai részvénypiac forgalma 193 milliárd forintra mérséklődött a márciusi, közel 260 milliárd után, és 2021-ben először maradt 200 milliárd alatt.

A papírok napi átlagban 9,6 milliárd forint értékben cseréltek gazdát, jócskán elmaradva az első negyedévben mutatott, 11 milliárd feletti volumentől. A legkeresettebb ezúttal is az OTP volt, a bankpapír ezúttal azonban csak a magyar börze összforgalmának 45,8 százalékát adta, miközben árfolyama két százalékkal került feljebb. A Richter és a Mol egyaránt a forgalom mintegy negyedét produkálta. A két nagypapír meglehetősen gyenge hónapot zárt, a gyógyszerrészvény 5,9, az olajpapír kurzusa pedig 7,4 százalékkal esett, ezzel a BUX sereghajtóivá váltak.

Remekelt ellenben a tavalyi és az idei év eddigi sztárrészvénye, a Masterplast, amely újabb 23 százalékkal drágult, és ezzel magasan kiemelkedett a hazai mezőnyből.

A BUX-kosárba márciusban bekerült építő- és egészségipari gyártóvállalat részvényeinek ralija ráadásul nagy forgalom mellett folytatódott. Papírjait csaknem ötmilliárd forintért adták-vették, amivel 2,6 százalékot hasított ki magának a hazai parkett forgalmából, így a negyedik legkeresettebb részvénnyé vált, megelőzve az 1,4 milliárdos volument teljesítő Magyar Telekomot is.

A befektetési szolgáltatók versenyét ezúttal is a Wood & Company nyerte 124,8 milliárd forintos duplikált forgalommal, megelőzve a második helyre 88,3 milliárdos volumennel befutó Concorde-ot. A harmadik helyet az Erste érdemelte ki 76,7 milliárdos részvényforgalommal. A prágai székhelyű Wood ezzel zsinórban negyedik alkalommal végzett az élen, a dobogó sorrendje pedig három hónapja változatlan.

OTP BÉT BUX Masterplast Mol részvényforgalom Richter
Kapcsolódó cikkek