Jelentős mértékben feljavította előző prognózisához képest magyar gazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden publikált Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) jelentésében. Eszerint

a közép-kelet-európai régióban Magyarország éri el az idén a legnagyobb GDP-növekedést. Az IMF prognózisa szerint a magyar bruttó hazai termék az idén 7,6 százalékkal, jövőre pedig 5,1 százalékkal növekszik.

Fotó: Shutterstock

Az IMF az előző, júliusi jelentésében nem tért ki Magyarországra. Azt megelőző, áprilisi előrejelzésében 4,3 százalékos GDP-növekedést jelzett az idei évre, 2022-re pedig 5,9 százalékost. Egy évvel ezelőtt, tavaly októberben 3,9 százalékos GDP-növekedést jelzett Magyarországra 2021-re az IMF.

Tavaly 5 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye.

Az IMF aktuális prognózisa a tavalyi 3,3 százalék után 4,5 százalékos inflációt jelez az idei évre Magyarországon, és 3,6 százalékost 2022-ben. Az áprilisi prognózisban mérsékeltebb, 2021-re 3,6 százalékos, 2022-re pedig 3,5 százalékos inflációt jelzett az IMF. Az áprilisban tett idei inflációs előrejelzés 0,2 százalékponttal haladta meg az októberi 3,4 százalékos becslést.

A munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalékkal megegyező lesz az idén is, majd 2022-ben 3,8 százalékra csökken. Áprilisban 3,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelzett az idei évre az IMF és 3,5 százalékost 2022-ben. Tavaly októberben még 4,7 százalékos munkanélküliségi rátát jelzett 2021-re az IMF.

Lengyelország az IMF prognózisa szerint az idén is és jövőre is 5,1 százalékos GDP-növekedést ér el a tavalyi 2,7 százalékos csökkenés után. Az infláció az idén Lengyelországban 4,4 százalékos, jövőre 3,3 százalékos lesz.

Románia a tavalyi 3,9 százalékos csökkenés után az idén 7,0 százalékos GDP-növekedést ér el, 2022-ben pedig 4,8 százalékost. Az infláció az idén 4,3 százalék, jövőre 3,4 százalék lesz.

Horvátországban a tavalyi 8,0 százalékos visszaesés után az idén 6,3 százalékkal, 2022-ben 5,8 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék. Az infláció 2,0 százalékos lesz az idén is és jövőre is.

A Cseh Köztársaságban 3,8 százalék lesz az idei GDP-növekedés és 4,5 százalék jövőre a 2020-as 5,8 százalékos csökkenés után. Az infláció az idén 2,7 százalék, jövőre 2,3 százalék lehet.

Szlovákia az idén 4,4 százalékos, jövőre 5,2 százalékos növekedést ér el a tavalyi 4,8 százalékos GDP-csökkenés után. Az infláció az idén 2,4 százaléknál, jövőre 3,0 százaléknál alakulhat.

Szlovéniában 6,3 százalékos GDP-növekedésre számít az idén az IMF, jövőre pedig 4,6 százalékosra. A szlovén GDP tavaly 4,2 százalékkal csökkent. Az infláció az idén 1,4 százalékos, jövőre 1,8 százalékos lehet.

Ausztriában 3,9 százalékos lesz az idén és 4,5 százalékos jövőre a GDP-növekedés. Az infláció az idén 2,5 százalék, jövőre 2,4 százalék lehet.

A magyarországi 7,6 százaléknál nagyobb növekedést az EU-ban Észtország ér el az idén, 8,5 százalékost, Írország pedig 13,0 százalékost.

A globális kilátásokat rontotta az IMF

A Nemzetközi Valutaalap az előző, júliusi prognózisához képest minimálisan kisebb világgazdasági növekedést jelez az idei évre kedden ismertetett előrejelzésében.

Az IMF a globális bruttó hazai termék (GDP) 5,9 százalékos növekedését jelzi 2021-re World Economic Outlook (WEO) világgazdasági prognózisában, amit jövőre 4,9 százalékos növekedés követ majd.

Tavaszi prognózisa júliusban felülvizsgált változatában az idei évre 0,1 százalékponttal magasabb, 6 százalékos GDP növekedést, jövőre pedig a mostanival azonos, 4,9 százalékos növekedést jelzett az IMF.

Az IMF rámutatott arra, hogy a globális gazdaság növekedésének eddig vártnál minimálisan kisebb bővülése néhány ország lassabb növekedésének a következménye, elsősorban a gyengébben teljesítő fejlődő országok kilátása lett kedvezőtlenebb a romló járványhelyzet miatt.

A globális GDP-növekedés visszafogásában ugyanakkor az is szerepet játszott, hogy a fejlett országok megsínylik a beszállításokban tapasztalt zavart és késedelmet. Mindezeket azonban részben ellensúlyozza a nyersanyagexportáló országok és térségek kilátásainak javulása.

  • Az Egyesült Államokban a tavalyi 3,4 százalékos csökkenés után az idén 6 százalékos lehet a GDP-növekedés.
  • Az euróövezetben az idén 5 százalék lehet a GDP-növekedés, 0,4 százalékponttal nagyobb a júliusban becsültnél.
  • A németországi GDP-növekedés az idén 3,1 százalék lesz, 0,5 százalékponttal kisebb a júliusban jelzettnél.
  • A brit gazdaság hazai összterméke az idén 6,8 százalékkal nő, amit jövőre 5 százalékos növekedés követhet.
  • A feltörekvő térségekben 6,4 százalékos lesz a GDP-növekedés az idén és 5,1 százalékos a bővülés jövőre.
  • Kínában a tavalyi 2,3 százalékos GDP-növekedés után az idén 8 százalékos, jövőre 5,6 százalékos növekedést vár az IMF, mindkét évre 0,1 százalékponttal visszafogva becslését júliushoz képest.
  • Indiában idén 9,5 százalékkal, jövőre 8,5 százalékkal nő a gazdaság teljesítménye a kedden ismertetett új előrejelzés szerint, ami megegyezett a júliusi prognózissal.
  • Oroszországra az idei gazdaságnövekedési előrejelzést 0,3 százalékponttal, 4,7 százalékra javította, a jövő évit ugyanakkor 0,2 százalékponttal, 2,9 százalékra rontotta az IMF.