Először törte át a 68 ezer dollárt a árfolyama kedden kora reggel. Szakértők a bitcoin antiinflációs hatásával, valamint a szélesebb körű elfogadásához és használatához fűzött várakozásokkal magyarázzák az árfolyam emelkedését. A korábbi árfolyamcsúcsot októberben produkálta a bitcoin.

A világ legnagyobb és legismertebb digitális devizájának értéke 1 hónapon belül 25, 3 hónapon belül 16, 12 hónapon belül pedig 335 százalékkal nőtt.

A bitcoin kora reggel, öt óra körül érte el történelmi csúcsát, a 68 564 dollárt, ami több mint 1 százalékos drágulás a záróárhoz viszonyítva. Reggel 8 óra körül a bitcoin némileg veszített lendületén, az árfolyama 0,71 százalékos emelkedéssel, 68 023 dolláron állt.

Fotó: Shutterstock

A bitcoin árfolyamát erősítette, hogy nagymértékben nőtt a befektetői kereslet a kockázatosabb eszközök iránt a koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt, illetve az a várakozás, hogy az előre szabályozott mennyiség következtében a bitcoin értéke nem inflálható el.

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség bányászható, a maximális készlete 21 millió. A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál.

Támogatói azt vallják, hogy a készlet szűkössége adja a bitcoin belső értékét, és megvédi az inflációt gerjesztő jegybanki vagy kormányzati politikáktól.

Hétfőn a világ második legnagyobb digitális fizetőeszköze, az ethereum is új történelmi csúcsot ért el, árfolyama már 4700 dollár fölött mozgott.