Változatlanul kedvező a külső környezet az OTP csoport piacain, a részvénnyel kapcsolatos befektetői megítélés pedig annak köszönhetően még tovább javult, hogy az eurózónában is elindult a hozamok emelkedése.

Ha ránézünk az árfolyamokra, az európai bankpapírok döntő többsége jelentős emelkedésen van túl az elmúlt hetekben, a jó hangulat értelemszerűen átragadt az OTP piacára is, így bármennyire tűnik is hevesnek 10 százalékos árfolyam-emelkedés három kereskedési nap alatt, vagy 20 százalékos rali egy hónap alatt, nem tekinthető meglepőnek a jó teljesítmény

– mondta a VG-nek Grébel Szabolcs, a KBC Equitas részvényelemzője.

Volt persze honnan lendületet venni, az egy hónapja bejelentett jelzáloghitelkamat-plafon üzenete rossz ugyan, de eredményrontó hatása 8-10 milliárd forintra tehető az OTP Bankra nézve, jóval kevesebb, mint amennyit a piac elsőre árazott. A KBC szakértője szerint az is mindenképp pozitívum, hogy az intézkedés fél éven túli meghosszabbításának eshetőségét – amelyről Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó beszélt – már nem követte negatív reakció a tőzsdén. A fentihez hasonló szabályozói kockázatok a bankszektorban folyamatosan jelen vannak, ezen túl, pusztán a fundamentumokat nézve egyértelműen kedvezők a kilátások – mondta Grébel Szabolcs – utalva a változatlanul erős hitel-keresletre, az emelkedő kamatkörnyezetre és a várhatóan javuló kamatmarzsokra, Magyarországon és a régióban is.

A KBC-nél 450 milliárd forintra várják a tavalyi adózott eredményt, idén pedig még ennél nagyobb nyereséggel zárhat az OTP csoport,

hiszen 2022-ben már a megvásárolt szlovéniai bank is eredménye is megjelenik a konszolidált eredményekben. 

Fotó: OTP

A csütörtöki kereskedésben az elmúlt napok szárnyalása után kieresztette a gőzt a bankpapír, az árfolyam 1,2 százalékos mínuszban volt délután. Alulteljesített a BUX is, 0,8 százalékos volt a lejtmenet. Az Erste Befektetési Zrt. elemzői szerint a néhány alapélelmiszer árát befagyasztó szerdai kormánydöntésnek ugyan nincs közvetlen hatása a tőzsdei cégekre, közvetett viszont igen, a lépés tovább növeli a befektetői bizonytalanságot és vele együtt a kockázati prémiumot.

Fotó: VG

Az Erste szakértői szerint az OTP papírok kiugróan jó teljesítménye az elmúlt időszakban annak köszönhető, hogy a magyar bankrészvény december közepén jelentős lemaradásba került az európai 600-as pénzügyi szolgáltató indexhez képest, a kamatok befagyasztását követő 1500 forintos árfolyamesés azonban túlzó reakció volt: az egyszeri profitkiesés 30-40 forintot jelent csupán részvényenként.  

Fitch minősítés a szlovén leánybankra

Értékelte a szlovén Nova KBM kibocsátás előtti kötvényeit a Fitch Ratings. A csütörtöki közlemény szerint az OTP Bank által tavaly 100 százalékban megvásárolt Nova úgynevezett senior non-preferred (SNP) kötvényeket bocsát ki, amelyre a Fitch BBB- besorolást adott. A várakozás szerint a Nova kötvények euróban denomináltak lesznek, futamidejük 2-3 év, a tervezett kibocsátás értéke pedig 250 millió euró. A Nova KBM akvizíció pénzügyi zárása a második negyedévre várható.