Lényegében egyhangúlag elfogadták a Mol csütörtök délelőtti közgyűlésén megjelent részvényesek a társaság igazgatóságának osztalékjavaslatát, ezzel zöld utat kapott az utóbbi bő tíz év legbőkezűbb kifizetése az olajtársaságnál.

A vállalat tavaly elért rekordszintű eredményéből összesen 241,93 milliárd forint osztalékot juttat vissza részvényeseinek, ami több mint háromszorosa a tavalyi kifizetésnek.

osztalék bank MNB Many piles of gold coins are standing side by side and shaping money pie and cut-out part near. Concept of tax payments, loan payments, shareholding income or donating
Fotó: Shutterstock

Az egy részvényre jutó összege mintegy 300 forint, amely 100 forint alaposztalékból és további 200 forint rendkívüli kifizetésből tevődik össze.

Ez közel 10 százalékos osztalékhozamot jelent a jelenlegi árfolyam mellett.

A közgyűlés elején Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató arról beszélt, nem lehet egyik napról a másikra leválni az orosz energiahordozókról, egy teljes orosz olajembargó esetén ugyanis a társaságnak 2–4 évre és akár félmilliárd dollárra lenne szüksége, hogy a jelenlegi termékigényeket ki tudja elégíteni. A kormány által július elsejéig meghosszabbított üzemanyagár-sapka viszont szerinte csak ideiglenes megoldást jelenthet, középtávon azonban nem fenntartható a hatósági szabályozás, mert áruhiányhoz vezethet és a további beruházások elől veszi el a forrásokat.