Bő egy százalékkal gyarapította tovább értékpapírszámlákon lévő vagyonát a lakosság, április végén befektetéseik összértéke öt milliárd forint híján elérte a 16 ezermilliárd forintot a jegybank legfrissebb adatai szerint. Ez azzal együtt különösen nagy bravúr, hogy a teljes – az államháztartás, a külföldiek és a vállalatok kezében lévő befektetéseket is ide értve – hazai értékpapír-állomány fél százalékkal apadt a borús piaci hangulatban a hónap során.

A háztartási bővülésében főszerepet játszott, hogy a két éve nem látott, 150 milliárdos márciusi tőkekivonás után újult erővel tértek vissza az értékpapírpiacra a kisbefektetők, akik 221,5 milliárd forintot kötöttek le áprilisban. Legutóbb 2019 decemberében fektettek be ennél is nagyobb tőkét egyetlen hónap alatt. A hozamok ugyanakkor nem alakultak jól, az árfolyammozgások nyomán összességében közel 45 milliárd forinttal csökkent a meglévő befektetések értéke.

értékpapír lakossági megtakarítás Miniature people: Group of couple and father, Mother, child standing on érem érmék stack of coins using as background pénz Money, saving takarékoskodás planing, financial, insurance, business growth and family concept.
Fotó: Shutterstock

A frissen lekötött források legnagyobb részben ezúttal is állampapírban találtak helyet maguknak, amiből 141 milliárd forintnyit táraztak be a háztartások. 

A slágertermék továbbra is a hosszú – éven túli – lejáratú papírok, amikbe 97 milliárd forint érkezett. Rövid lejáratú kötvényekből 33 milliárd forintért vásároltak, míg a devizában jegyzett állampapírokra a forint leértékelődése ellenére is csupán 11 milliárd forintra mutatkozott igény. A meglévő papírok halmozódó kamataival együtt másfél százalékkal nőtt a lakosság állampapírvagyona, közel 10 200 milliárd forinttal hozzájárulva ezzel az államadósság finanszírozásához.

Befektetési alapokba 19 milliárd forintot vittek az előző havi jelentős tőkekivonás után, igaz, ennek több mint felét alacsony rizikójú pénzpiaci eszközökbe fektették. Az alapkezelők megszolgálták a visszatérő bizalmat, tevékenységük közel kilenc milliárd forintos hozammal járult hozzá a számlaegyenlegek gyarapodásához. A különböző befektetési jegyekben lévő vagyon mindezeknek köszönhetően 0,6 százalékkal 4586 milliárd forintra emelkedett.

A nagy piaci hullámok mellett továbbra is csábító a tőzsdézés, a márciusi 170 milliárd forintot követően a lakosság ezúttal 61 milliárd forintot vitt parkettre. Főként az OTP 11 százalékos zuhanása miatt azonban meglévő magyar részvényeiken a befektetett tőkével megegyező árfolyamveszteséget regisztrálhattak, így a kora tavasszal 1133 milliárd forintra rúgó részvényállományuk nem változott a hónap során.

Kiheverték az év eleji sokkot az alapkezelők

A mérséklődő, ám továbbra is viszonylag élénk megtakarítási kedvnek és a kedvezően alakuló devizapiaci mozgásoknak köszönhetően áprilisban 0,6 százalékkal 10 454 milliárd forintra hízott a hazai befektetési alapok vagyona, három milliárd forinttal megdöntve a tavaly decemberben felállított mindenkori csúcsot. A tőzsdei zuhanás ellenére népszerűek maradtak a részvényalapok, ahová 36 milliárd forint friss tőke érkezett, a hónap nyertesei azonban az másfél százalékkal gyarapodó ingatlanalapok voltak, ahol a hozamok is jelentősen felpattantak az MNB friss adatai alapján.