A piaci árfolyamzuhanásokkal dacolva gyarapodott áprilisban a hazai alapkezelőknél fialtatott összvagyon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A mérséklődő, ám továbbra is viszonylag élénk megtakarítási kedvnek, valamint a befektetők számára kedvezően alakuló devizapiaci mozgásoknak köszönhetően 0,6 százalékkal, 10 454 milliárd forintra hízott a befektetési alapok eszközértéke. 

Április végére ezzel hárommilliárd forinttal megdöntötte az eddigi, tavaly decemberben felállított csúcsot a hazai alapkezelői összvagyon.

Workers secured with safety harness clean an office building facade in Singapore on September 14, 2021. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP

Az áprilisi 63 milliárd forintos bővülésben a 47 milliárdos tőkebeáramlás, valamint az euróval és a dollárral szemben egyaránt számottevően gyengülő forint is szerepet játszott, utóbbi 51 milliárddal növelte a befektetési jegyek értékét. A két tényező így bőven ellensúlyozni tudta a leforduló hozamok 35 milliárd forintos csökkenésben jelentkező negatív hatását. A BUX 2,8 százalékkal, az MSCI fejlődő piaci részvényindexe közel hat, a fejlett részvénypiaci megfelelője pedig közel 8,5 százalékkal esett áprilisban.

A tőzsdei zuhanás ellenére – vagy éppen az abban rejlő lehetőséget meglátva – a legtöbb friss pénzt a részvényalapokban helyezték el a befektetők, 36 milliárd forinttal növelve kitettségüket. A bőséges beérkező tőke mellett így minimális, 0,4 százalékos bővüléssel zárta a hónapot az eszközkategória.

A vegyes alapoknál a beérkező megtakarítások és a devizapiaci hozamok éppen ellensúlyozni tudták a 21 milliárd forinttal visszaeső hozamokat, a harmadik legméretesebb kategória összvagyona így nem változott. Hasonlóan kiegyenlített képet mutat a bő 1500 milliárd forintot kezelő kötvényalapok állományának havi alakulása is.

A hónap nyertesei az ingatlanalapok voltak, melyek a hétmilliárd forintos friss valamint a pozitív devizamozgások mellett a piaci árfolyamok is felpattanásából is erőt meríthettek. 

Utóbbi 20 milliárd forintot jelentett április során, mindezek eredőjeként pedig másfél százalékkal, 2680 milliárd közelébe ugrott a második legnagyobb eszközkategória összvagyona.

Az előzőeknél kisebb méretű származtatott alapok mérsékelt visszaváltás mellett is félszázalékos bővüléssel nyugtázták az időszakot, ahogyan az egészen apró – mindössze néhány tízmilliárd forintot kezelő – garantált és pénzpiaci alapok is gyarapítani tudták vagyonukat.