Az Apple autós projektjétől üzleti titkokat ellopó egykori alkalmazott, Csang Hsziao-lang bűnösnek vallotta magát hétfői meghallgatásán a San José-i szövetségi bíróság előtt. Csang vádalkut kötött, ezért vélhetően mentesül a maximális büntetési tétel alól, amiről  novemberben határoz a bíróság.

CUPERTINO, CA - OCTOBER 28: An aerial view of Apple Park is seen in Cupertino, California, United States on October 28, 2021. Tayfun CoĹźkun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun CoĹźkun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Az Apple cupertinói fejlesztőközpontjában figyelemmel kísérték Zsang tevékenységét.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A vádalku feltételeit titkosan kezelik.

Csang a vádirat szerint 2015 óta dolgozott az Apple-nél, legutóbb hardvermérnöki beosztásban a technológiai óriás önvezető járművekkel foglalkozó részlegénél, a Compute Team nevű csoportban, amely az érzékelők áramköri lapjait tervezte és tesztelte.

S ha már alkalma nyílt rá, letöltötte az Apple autós projektjéről szóló titkosított fájlokat, köztük azt a 25 oldalas dokumentumot, amely az önvezető jármű irányító áramkörét tartalmazza. Az áramköri tervek vázlatai az elektronikai iparban a legféltettebb és legértékesebb üzleti titkok közé tartoznak. 

Zsang másolatot készített a sajtóban iCarként aposztrofált prototípussal kapcsolatos kézikönyvekről és egyéb dokumentumokról.

Pechjére az Apple zárt láncú kamerái rögzítették a mozgását, amint belép a laborba, és hardvereket lop el. 

S hogy a megszerzett tudását hasznosítsa, 2018 áprilisában Kínába repült, ahonnan apasági szabadságáról visszatérve benyújtotta felmondását, jelezve szándékát, hogy odahaza akar dolgozni és beteg édesanyját gondozni.

Azt is elmondta az akkori felettesének, hogy a kínai villanyautó-gyártás egyik nagy nevénél, az amerikai tőzsdén is jegyzett Xpengnél folytatja pályafutását. Így is történt, annak Szilícium-völgyi irodájában jelentkezett munkára 2018 májusában. Nem sok időt tölthetett náluk, ugyanis 2018. július 7-én

Csang, érezve, hogy szorul a hurok, last minute jegyet vett egy San Joséból Kínába induló járatra,

amikor is a repülőtéren lekapcsolták az FBI ügynökei. Az Apple-nél már akkor tisztában voltak a helyzettel, amikor Csang hazarepült. A mérnök az Xpengnél aláírta a szellemi tulajdonjogi szabályzatot, ezért nem keltett gyanút. 

1339289686 XIAMEN, CHINA - SEPTEMBER 09: Visitors look at a Xpeng P7 electric car during 2021 BRICS Exhibition on New Industrial Revolution, as part of the 21st China International Fair for Investmen & Trade (CIFIT), at Xiamen International Conference & Exhibition Center on September 9, 2021 in Xiamen, Fujian Province of China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Az Xpeng együttműködött az amerikai hatóságokkal a nyomozás során.
Fotó: VCG via Getty Images

A kínai vállalat állítása szerint nem volt tudomása arról, hogy Csang az Apple-től lopott el iratokat esetlegesen azzal a céllal, hogy azokat náluk hasznosítsa. Az Xpeng azonnal zárolta Zsang számítógépeit, és aktívan együttműködött az ügy feltárásában.

Arról nem a szólnak a tudósítások, hogy a Csang által az Apple-től ellopott ipari titkok eljutottak-e illetéktelen kezekbe, 

A négy évvel ezelőtt elkezdődött ügy egyik hozadéka egyébként az, hogy fény derült arra, amit az Apple évek óta agyonhallgatott, vagyis arra, hogy a cég valamilyen formában valóban be kíván szállni az autóiparba